Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Eftersom Sverige inte har någon lång tradition att fira nationaldagen finns det flera olika initiativ för att skapa traditioner med olika syften. Det finns inte så många mattraditioner men det är vanligt att grilla, ha picknick, äta den första färskpotatisen, att äta smörgåstårta eller bakelser. Valet av mat är därmed ganska fritt från traditioner. Genom att sätta svenska flaggor i maten så blir det lite extra festligt.
Den 6 juni händer mycket i Sverige. Förutom att det är nationaldag så är det även färskpotatisens dag och sillens dag. Många aktiviteter genomförs runt om i landet för att främja fysisk aktivitet och integration.
Vädret avgör mycket vad vi väljer att äta och hur vi firar. Det passar bra att använda en helgdag på försommaren till grillning, picknick eller att fika i det gröna - om vädret tillåter. Ge det hela en fin inramning med svenska flaggor, blågula band eller servetter. Det gör det lite extra festligt, dagen till ära, med enkla medel. På hungrig.nu kan du hitta många förslag på picknickmat, härliga potatisrätter, grillrätter, matiga sallader, läskande smoothies, mackor och mycket mer. Sök i vårt receptregister.
6 juni väl valt datum
Sveriges nationaldag firas sedan 1893 till åminnelse av Gustav Vasas val till kung 1523 då Kalmarunionen upphörde och Sverige blev en självständig stat. Samma datum 1809 skrev regeringen under den regeringsformen, som fastslog de allmänna medborgerliga rättigheterna. Bland annat yttrande- och tryckfriheten, viktiga steg mot den demokrati vi lever i idag.
Inofficiell nationaldag till helgdag via Svenska Flaggans dag
Dagen var en inofficiell nationaldag fram till 1916, då den instiftades som svenska flaggans dag. Dagen skulle ge en nationell samling kring flaggan och ge samförstånd mellan alla svenskar. Först 1983 blev dagen officiellt Sveriges nationaldag och 2005 en officiell, arbetsfri helgdag. Ett av skälen till att göra nationaldagen till en helgdag lär vara att nånga invandrare förvånades över att svenskarna inte firade sin nationaldag.
Ung tradition att hissa svenska flaggan
Många tror kanske att seden att flagga är gammal, men seden är förhållandevis ung. Länge använde vi, liksom andra nationer, den treuddade riksflaggan huvudsakligen till sjöss. Först 1873 hissades en svensk flagga på det kungliga slottet, något som möttes med skarp kritik. Det kungliga exemplet följdes av vissa ståndspersoner och därefter restes flaggstänger och hissades flaggor på prästgårdar, järnvägsstationer och skolgårdar, och snart var flaggningen allmän.
Den svenska flaggan fick sitt nuvarande utseende 1906, då Sverige i samband med unionsupplösningen från Norge fick en ny flagglag. Fälten fick bestämda proportioner och färgsättning. Gul och blå hade innan dess kunnat tolkas till vilka nyanser som helst. Nu fastslogs också att den tretungade flaggan endast skulle användas av kungahuset och krigsmakten.
Sammanställt av Cecilia Sassa Corin, Matkonsult, Hushållningssällskapet
Källor: Nationaldagen.se, Wikipedia.org, Nordiskamuseet.se