Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Foto: Cecilia Sassa Corin 

Koka färskpotatisen med precision

Genom att använda en instickstermometer vid kokning av färskpotatis är det lättare att få ett riktigt bra resultat. Låter det nördigt? Låt gå för det, men gott blir det! Lägg på minnet att den rätta kärntemperaturen för färskpotatis är ca 94 grader.

Den första potatisen på sommaren, primörpotatisen, och den första färskpotatisen är ömtålig och klarar inte ovarsam hantering och eller längre förvaring. Den är också känslig för överkokning och kan då lätt bli onödigt vattnig och smaklös. 

Tvätta och skrubba ev potatisen försiktigt (om den inte är köpt rentvättad). Välj gärna jämnstora potatisar - stora en dag, mindre nästa. Eller dela de stora. Då är det lättare att fådem jämnkokta.

Koka upp lite vatten i en kastrull och lägg i potatisen (eller koka upp vattnet i en vattenkokare). Det räcker att vattnet knappt täcker potatisen. Sätt på lock och koka upp. Salta om du vill och lägg gärna i några dillkvistar. Det där med eller utan salt är en vanesak och vilket en väljer kan också bero vad den äts tillsammans med. ½-1 tsk salt per 5 dl vatten brukar vara lagom. Den allra första potatisen på försommaren har inte så myket egen smak och därför tycker jag personligen att just den potatisen kan behöva lite salt, men senare på säsong är potatisen god utan salt.

Sänk värmen och sjud tills potatisen har en kärntemp på 93-94 grader. Det är viktigt att kokningen inte avstannar för då kan potatisen bli lite vattnig. Om du inte har en termometer så skall potatisen vara mjuk men lite, lite kärna i mitten när du testar med en provsticka eller tandpetare. Ska potatisen dessutom stå och vänta en stund hinner värmen stiga ytterligare och då är det en fördel om den inte är riktigt färdigkokt när du häller av kokvattnet.

Häll av vattnet och ånga av potatisen. Behöver den invänta att övrig mat ska bli klar innan serveringen så lägg över en handduk eller lite hushållspapper som suger upp ångan. Strö ev över lite nyklippt dill, persilja eller gräslök. Servera direkt! Hur gott som helst!

PS Vinterpotatis brukar vara färdigkokt vid ca 96 grader.

Fotokälla: Svensk potatis/Björn Tesch

Receptförslag:

Matjessill med knipprödbetor, potatis och örtoljaPotatis på grillen , Midsommarsallad med sill, Potatissallad med spenat, sugersnaps och gröna bönor , Färskpotatis på grillen med räkröra , Rostad varm potatissallad med paprika , Krossad potatis med kryddgrönt , Potatissallad á la Idun , Sassas goda potatissallad , Maggans mumsigsa potatissallad , Fransk potatissallad

Rester av kokt potatis