Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Marinerad fisk med ägg och dill

Ett klassiskt recept som som kan återkomma ofta på menyn. Smakrik och enkel att laga. Allra godast på färsk fisk, men frusen går också bra. Servera med kokt potatis, färskpotatis passar utmärkt, och säsongens grönsaker.

4 port

500 g fiskfilé av t ex torsk, sej, kolja eller makrill. Fisktärningar går också bra.

Marinad:

1 liten finhackad gul lök (eller ½ dl gräslök)
1 tsk salt
Saft av 1 citron, ca ½ dl 
3 msk smör och rapsolja eller bara olja
1 krm svartpeppar, mellanmalen
2 msk hackad dill

Garnering:
2 hårdkokta ägg
2 tomater
ev dillkvistar

Serveras med nykokt (färsk)potatis och säsongens grönsaker. Välj gärna en grön grönsaker så det blir lite färg på tallriken.

Rätten kan även serveras kall och då är det gott med gräddfilssås till.

  1. Blanda marinaden i en traktörpannan eller annan vid gryta.
  2. Tina fisken något om den är frusen. Skär fiskfilé i jämnstora bitar. Lägg fisken i marinaden i en pannan/grytan.
  3. Rör om. Låt fisken stå i 20-30 minuter.
  4. Hårdkoka under tiden äggen, ca 8 minuter. När de är klara så slå på kallt vatten och låt svalna. Skala äggen och hacka dem/mosa dem med en gaffel på en tallrik.
  5. Börja koka potatis och förbered grönsakerna.
  6. När fisken stått 20-30 minuter: Sjud fisken under lock tills kärntemperaturen är ca 52 grader eller dela lite på fisken och se att fisken är genomkokt. Tiden varierar mycket beroende på om fisken är tinad eller inte och tjockleken på bitarna. vanligen tar det runt 5 minuter.
  7. Garnera fiskgrytan med klyftade tomater och hackat ägg och ev dillkvistar. Servera med potatisen och extra grönsaker.
  8. Två eller flera satser kan tillagas i nedre delen av ugnen under folie, 200 grader.