Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Rabarberkaka med tvist av citron

Syrliga rabarber, citrus, mandel, havre, lätt sötma och vanilj - en mycket god smakkombination. Detta är kaka som är allra godast kall så den fungerar bra att förbereda. Har du rabarber i frysen så fungerar även det bra i detta recept.

8 bitar

Botten
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 msk socker
ca 1 dl smör- och rapsolja (100g)
ev lite vatten

Fyllning:
½ dl smör- och rapsolja (50g)
3/4 dl strösocker
2 ägg
100 g manselmassa
rivet skal av ½ citron
500 g rabarber

  1. Sätt ugnen på 225ºC.
  2. Blanda havregryn, vetemjöl och socker. Rör ihop till en deg med smör- och rapsolja och ev lite vatten. Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter.
  3. Blanda matfettet, socker och ägg i en gryta. Vispa ihop lätt. Sjud på svag värme under ständig omrörning tills krämen tjocknar. Det får inte koka. Det kan ta en stund. Tag äggkrämen från värmen.
  4. Grovriv mandelmassan. Riv det allra yttersta, gula skalet av citronskalet. Blanda ner mandelmassa och citroncest i äggsmeten.
  5. Skala ev rabarbern om den är grov, Skiva rabarbern fint och blanda ner den i äggsmeten.
  6. Fördela ägg- och rabarbersmeten i pajskalet. 
  7. Grädda i mitten av ugnen tills pajen har fin färg, ca 20-25 minuter.
  8. Låt pajen kallna och servera med t ex vaniljglass eller mild yoghurt eller gräddfil smaksatt med vanilj och lite florsocker. Lättvispad grädde passar också.