Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

         

WWFs köttguide - Välj svenska animalier och mera vego

Världsnaturfonden, WWF, har uppdaterat och utökat sin Köttguide som vägleder konsumenter till bra matval när det gäller flera proteinrika livsmedel. Guiden visar tydligt att det är bra att ofta välja protein från växtriket samtidigt som vi ska äta mindre mängder men miljömässigt bättre kött och andra animalier. 

Det är svårt att ge enkla svar på frågan om vilket kött som är bäst. Köttguiden granskar olika köttslag, ägg, ost och västproteiner utifrån fem kategorier – klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel, djurvälfärd samt antibiotika – och visar även på andra proteinkällor som kan ersätta kött på tallriken.

Eftersom frågan om våra matval och produktionen påverkan är komplex är det inte hela sanningen men en god bit på väg. Ett mer passande namn skulle kanske vara proteinguide eftersom den nu omfattar både växtbaserade produkter, kött, vilt, fågel, ost och ägg.

Köttguiden bygger på ett omfattande material som WWF förenklat till en konsumentguide.

Rödmarkerat = Varning
Gulmarkerat = Var försiktig
Grönt = Ät ibland

Kött bidrar med viktiga näringsämnen i den svenska kosten och är en nyckelfaktor för vårt öppna landskap. Men idag äter vi i Sverige mer kött än vad som rekommenderas av hälsoskäl och konsumtionen har ökat kraftigt under många år., även om konsumtionen sjunkit något de två senaste åren. När vi väljer att äta animalier så är det bästa valen att äta svenska och allra helst ekologiska produkter eller naturbeteskött.

Alla svenska animalier står sig väl i förhållande till de importerade vid jämförelse dem emellan.  Det beror bl a på omfattande svensk djurskyddslagstiftning och att svenska bönders förebyggande djurhälsoarbete har minskat antibiotikabehovet. Den svenska användningen är lägst i EU.

Det finns sådant som är rödmarkerat i guiden vilket signalerar att vi bör avstå - här finns både europeisk och utomeuropeiska köttslag, ost och ägg med undantag för det ekologiska. 

Slänga inte heller någon mat, och extra viktigt är det att inte slänga kött och andra animalier.

Mer information finns på WWF:s hemsida. Köttguiden finns som app eller kan laddas hem från hemsidan.

Sidan uppdaterad 2020