Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Romansallad

Använd romansallad som egen sallad eller tillsammans med andra salladssorter. En klassisk Ceasarsallad görs på romansallad (ibland tillsammans med isbergssallad) men används allt flitigare i olika sallader och maträtter. Troligen beror den ökade populäriteten på att den har en smak med karaktär utan allt för stor bitterhet och trevlig, lite krispig konsistens. Prova också att tillaga den lätt, t ex kokas eller stekas helt snabbt.

De yttersta bladen på romansallad är ganska stora och avlånga och brukar vara vackert mörkgröna. De inre är ljusare och vanligen lite mildare i smaken. Smaken varierar men är kraftigare än hos vanlig huvudsallat med vanligen endast en lätt beska. Bladen hos romansallad är kraftigare än huvudsallad och bjuder på mer tuggmotstånd och lätt krispighet. Romansallad är även utmärkt till varm potatissallad eftersom den håller konsistensen bättre än de flesta salladssorter.

Bladen är känsliga för värme, torr luft och etylen

Precis som all sallad bör romansallad hållas kyld för att behålla fräschör och krispighet. Fel förvaring gör att den stora bladytan snabbt förlorar mycket vätska och bladen blir mjuk och upplevs som
Förvara romansallad i halvöppen plastpåse i kylen. Det är bra om luften kan cirkulera. Ideal förvaringstemperatur är 1-4°C, men upp till 8°C kan fungera för kortare förvaring.
Romansallad är känslig för mognadsgasen etylen, så håll den helst skild från t ex tomater, äpplen, päron och andra mognande frukter under förvaring. Etylenet gör att salladen blir dålig fortare och att bladen gulnar.

Fräscha upp slokande sallad i vattenbad
Har salladsbladen börjat slok? Fräschas upp den genom att låta den ligga i kallt vatten en stund före användning. Skär gärna av en bit vid rotändan så suger de upp vattnet bättre (gäller även andra sallatssorter). Plocka bort de yttersta bladen om dessa börjat gulna eller få bruna fläckar.

Romansallad kan köpas året om
Från slutet av maj och under sommarsäsongen kan vi köpa frilandsodlad svensk romansallad. Svenskodlad romansallat i kruka finns året runt och är den är odlad i växthus. Dessutom importeras romansallad hela året och den har vanligen vuxit på friland och har ofta en kraftigare smak. Romansallad finns både som helgrön eller med brunlila toppblad. Den romansallat som säljs i butik är oftast ett mellanting mellan minisallat och färdig planta. Som fullvuxen ser den ut som en huvudsallat med yvigare blad. 

Ju mörkare blad desto mer nyttigheter
Romansallad är kalorisnål och innehåller vitaminer, antioxidanter och mineraler som t ex kalium. Vanligen innehåller salladen mer nyttigheter ju mörkare bladen är.

Romansallad har sina rötter i Egypten
Romansallad har en lång historia och avbildningar av romansallad lär kunna ses i 4000 år gamla gravkamrar i Egypten. Romansallad är känd under flera namn som t ex cossallad och bindsallad. Bindsallad har den kallats för att det tidigare var vanlig att den bands ihop i toppen för att hålla ihop huvudet.

 

Sommarsallad med flankstek |Kycklingbollar med romansallad och smakrik dressing