Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Ät gärna fruktkött från aprikoser men hoppa över kärnorna

Bittra aprikoskärnor kan leda till mycket allvarlig förgiftning. Eftersom det inte går att se skillnad på bittra och söta aprikoskärnor avråder Livsmedelsverket därför helt från att äta aprikoskärnor. Fortsätt gärna att äta fruktköttet från färska och torkade aprikoser.
Aprikoskärnor säljs bl a i hälsokostbutiker och via nätet, ofta marknadsfört som hälsosamt och passande till bl a raw-food. Men det finns risker.

Eftersom det finns risk att drabbas av akut förgiftning av bara ett fåtal bittra kärnor är Livsmedelsverket råd att inte äta dem alls. Symtom som kan uppträda vid akut förgiftning är andnöd och cyanos.  Även huvudvärk, hjärtklappning, illamående, yrsel och förvirring kan förekomma. 

Rådet att avstå från aprikoskärnor gäller inte själva fruktköttet från färska och torkade aprikoser eller bakmassa. Krossade aprikoskärnor kan ingå i så kallad bakmassa, som används som fyllning i bakverk. Användningen är reglerad i livsmedelslagstiftningen i och med att det finns gränsvärden för vätecyanid i den sortens produkter.

Ännu finns inget europeiskt gränsvärde för vätecyanid i hela aprikoskärnor. EU-kommissionen arbetar just nu tillsammans med medlemsstaterna för att ta fram ett gränsvärde. När det är klart kan företagen och livsmedelskontrollen i Europa se till att det inte säljs aprikoskärnor med halter över gränsvärdet.

Flera andra europeiska länder avråder också helt från aprikoskärnor eller har råd om max 2 kärnor per dag för vuxna.

Alla aprikoskärnor innehåller den cyanogena glykosiden amygdalin i olika halter. I bittra aprikoskärnor finns särskilt höga nivåer amygdalin. När kärnorna tuggas frigörs vätecyanid, men det kan även frigöras i tarmen med hjälp av tarmbakterier. Bittra aprikoskärnor kan leda till mycket allvarlig förgiftning, redan 5 kärnor kan leda till mycket allvarliga symtom hos småbarn.

-Att äta aprikoskärnor är att ta stora risker helt i onödan. Det är mycket oroande att bittra aprikoskärnor dessutom marknadsförs som hälsokost och botemedel mot cancer, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Källa: Livsmedelsverket juni 2016