Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Vinbär – nordens druvor

Våra vackra vinbär är riktiga ”superbär” som innehåller massor av nyttigheter. Passa på att plocka när du får tillfälle; ät dem i säsong, gör gelé och desserter eller frys in för att boosta dig med vitaminer, mineraler, antioxidanter och fiber.

Att äta lite vinbär till frukosten varje dag eller att blanda med andra frukter och bär i goda smoothies och shots är utmärkta sätt att använda vinbär. Vinbär har länge använts inom folkmedicin som allmänt stärkande och för att förebygga olika typer av sjukdomar. Vinbär är rika på C-vitamin. 100 g svarta vinbär innehåller hela 150 mg, röda 134 mg (Livsmedelsverkets databas) vilket kan jämföras med rekommenderad mängd som är 75 mg/ dag för vuxna. Vinbär innehåller också folat, mineraler, fiber och diverse antioxidanter och andra skyddande ämnen. Så bara ät!

Skörda i sommar!
Vinbär är en av våra vanligaste trädgårdsbuskar och odlas i hela landet. Troligen har de odlas ända sedan medeltiden. De mognar i juli-augusti och finns både röda, svarta och vita. Det är synd om bären sitter på buskarna och blir övermogna, blir fågelmat eller plockas för att sedan blir liggande oanvända i frysen. För den som inte använder sockerrika produkter som saft, sylt, gelé och söta desserter verkar det ibland vara svårt att hitta användningsområde på grund av den tydligt syrliga smaken.

Vinbär tillför syrlighet
Sötman kommer med mognaden men syran är tydlig. Så tydlig att många har svårt att förlika sig med syran. Därför är det vanligast att vinbär används till sockerrika produkter som t ex sylt, saft, gelé, likör och söta bakverk. Tillsammans med riktigt söta bakverk och desserter behövs ofta en syrlig smak där vinbären kommer väl till pass. Där bidrar lite vinbär med en extra twist.

Vinbären kan med fördel blandas med andra mindre syrliga frukter och bär i smoothies, shots och snabbglass i matberedaren, strös i filen eller gröt och användas som smaksättare i godis och bars. Mogna bananer och päron, jordgubbar och mango är exempel på lite sötare frukter som passar bra med vinbär.

Vinbär ger smak och färg
Vinbär, speciellt de svarta, har en fin smak och används gärna som krydda i t ex drinkar, te, choklad och i sillinläggningar. Att blanda lite svartvinbärsjuice eller svartvinbärssaft med någon form av bubblande dryck blir en trevlig och somrig sommardrink. De röda vinbären är väldigt vacker till garnering. Med vinbär i frysen är det enkelt att plocka fram några vinbär och använda till garnering i t ex en fruktsallad, på en sallad, gryta eller panna-cotta. Den röda färgen piggar upp. De vita vinbären lär passa bra till vin.

Kyl eller frys
För kortare tids förvaring är kylskåpet att rekommendera. Bären kan enkelt sköljas, repas och frysas in utan socker och står sig då ett år eller mer. Skall bären användas till gelé eller saft behöver bären inte repas.

Mogna till saft, omogna till gelé
Vinbär innehåller gott om gelatin och passar bra till gelé och sylt. Gelatinet bryts ner under mogningen. Så till saft skall bären vara väl mogna (annars blir det gelé i saftflaskan), till gelé och sylt används knappt mogna bär.

Vinbär kan också torkas för att sedan användas i t ex müsli, kakor, bröd eller bars. Bären kan också användas för att göra juice, men då går du miste om de viktiga fibrerna och det är synd.

 

Av Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet

 

Jordgubb- och vinbärspaj |Vinbärsmuffins |Smoothies med banan och vinbär