Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Blomkålspizza med grönsaker och smak av citron
2 knappt plåtstor bottnar

Detta är en rätt enligt pizzaprincipen; en tunn botten som täcks med tomatsås, pålägg och ost. I detta fall består botten inte av vetedeg utan av blomkål och ägg. Pålägget är rotfrukter och squash.  Vacker, gott och lagom mättande.

Botten:
600 g färsk blomkål
3 ägg
2 dl mandelmjöl
1 dl riven ost
½ eko citron, det yttersta skalet
2 tsk sambal oelek
1 tsk salt

Fyllning:
1 dl färdig tomatsås (eller blanda 1 dl passerade tomater med svartpeppar, lite tomatpuré, pressad vitlök och lite örtkrydda)
1 squash
1 morot
1 polkabeta eller rödbeta
1 msk rapsolja
½ eko citron, det yttersta skalet
1 krm salt
2 dl riven ost
1 dl Ca 40 g gröna blad, t ex spenat eller ruccola

Servera ev med rökt eller torkad skinka eller pinjekärnor

  1. Ugn 180˚C.
  2. Skär blomkålen i mindre bitar och mixa i en matberedare till bitar som är ungefär lika stora som riskorn. Bland med övriga ingredienser till botten.
  3. Lägg två bakplåtspapper på varsin plåt. Olja pappren så botten lätt kan lossna sedan.
  4. Fördela degen på plåtarna och tryck ut med händerna till tunna bottnar som nästan täcker hela plåten. Grädda i mitten av ugnen 25 minuter. Bottnen skall få lite färg.
  5. Förbered fyllningen under tiden. Skala rödbetan och ev moroten. Hyvla rödbeta, morot och squash mycket tunt; med osthyvel, matberedare eller i mandolin. Blanda grönsakerna med rapsolja, citronskal och lite salt.
  6. Blanda samman tomatsås om du gör egen. Riv osten om du inte har färdigriven.
  7. Montera pizzan: Bred ut tomatsåsen tunt på förgräddad botten. Lägg på grönsaker, oliver och strö över ost. Grädda ca 10 min tills osten smält och börjar få färg.
  8. Gör likadant med den andra bottnen.
  9. Fördela gröna blad över pizzan. Servera med t ex rökt skinka eller pinjenötter.