Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Mumsig och krispig müsli

Blanda och rosta din egen müsli. Då kan du själv bestämma vilka frön, nötter och torkade frukter du vill ha i och själv välja om du vill ha någon extra sötma i eller inte. Müsli är bra både till frukost, mellanmål eller att strö lite över en dessert för att få in knaprighet och god smak.

3 dl havrekärnor, 180 g (Risenta)
3 dl havregryn, ca 110 g
3 dl rågflingor, ca 120 g
5 msk vatten
2 msk rapsolja
2 msk honung (eller t ex agavesirap)
1 dl solroskärnor, ca 50 g
1 dl pumpakärnor, ca 55 g
1 dl hackade valnötter, 40 g (eller andra nötter)
1 dl linfrön, ca 60 g (kan uteslutas)
75 hackade, torkade aprikoser (eller annan torkad frukt)

  1. Ugn 175-200˚C
  2. Blanda havrekärnor, havregryn och rågflingor i en långpanna. Lös upp honungen i kokhett vatten med olja. Fördela vatten, olja och honung över grynen och blanda runt så det fördelar sig. Rosta mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Blanda runt i müslin och lägg på solroskärnor, pumpakärnor och valnötter. Rosta ytterligare ca 10-15 min eller tills muslin har lagom färg. Rör om då och då och vakta noga för müslin tar snabbt färg när den börjar bli lite torrare. Sänk ev ugnvärmen mot slutet, detta är spec viktigt om du gör dubbel sats eftersom det då tar längre tid att få müslin torr.
  4. Låt ev müslin stå kvar i den avsvalnande ugnen tills den har kallnat och är helt torr.
  5. Ta ut müslin ur ugnen och blanda ner aprikoser och linfrön. Låt kallna och lägg sedan müslin i en lufttät burk.
  6. God som frukost och mellanmål med t ex fil eller havredryck. Även god till fruktsallad och yoghurt eller som krisp till en dessert.