Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Rostad blomkålsröra

Detta är en blomkålsröra med lite rostad smak. Den passar bra som pålägg, dip eller som ett tillbehör i en huvudrätt eller på en salladstallrik. Den kan smaksättas på olika sätt beroende på vad du tycker om och vad du har hemma.
På smörgås passar det bra att servera den med t ex tomat, paprika eller picklad rödlök.

1 litet blomkålshuvud
3-4 dl kokta ljusa bönor av valfritt slag eller kikärtor (1 förp ca 350 g)
1 citron, pressad saft och ev lite rivet skal
2-4 msk olja, kallpressad rapsolja eller olivolja
2-3 msk tahini (kan bytas mot olja)
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Valfri krydda, t ex timjan, basilika, koriander, spiskummin, pressad vitlök

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta bort bladen från blomkålen (om bladen är fina kan de skäras i mindre bitar och användas i t ex soppa eller wok). Dela blomkålen i ca 10 ungefär lika stor buketter/bitar. Lägg dem på en ugnsform. Rosta dem i ugnen ca 30 minuter eller tills de är mjuka och fått lite färg. 
  3. Sila från bönspadet och skölj bönorna under kallt vatten.
  4. Tvätta citronen, riv det yttersta av skalet. Pressa ur saften.
  5. Lägg blomkålen, bönor, citronsaft, 2 msk av oljan, tahini, salt och peppar i en matberedare. Mixa till en lagom konsistens. Späd till lagom konsistens med mer olja, vatten eller citron.  Smaka av med salt, peppar och tillsätt ev det yttersta skalet av citron om du vill ha den smaken.
  6. Blomkålsröran kan sedan smaksättas med olika kryddor, t ex timjan, basilika, koriander, spiskummin, kummin, pressad vitlök eller chili. Välj själv.