Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 


Blomkål

Blomkål är liksom annan kål lite av trendmat. Inte så konstigt eftersom den är både vacker, god och näringsrik. Smaken är mild och konsistensen knaprig. Den kan användas på många olika sätt både rå och tillagad, finskuren eller i små buketter, i sallader, finhackad som blomkålsris eller skuren i bitar till dip. Den kan också användas som botten i grönsakspizza!

Blomkål kokas med fördel bara lätt, allra helst i ånga, för att behålla smak, krispighet och vitaminer. Servera gärna sommarkålen kokt med bara lite smör eller som tillbehör till vego, fisk, kött, fågel eller korv. Blomkål används även rostad i ugn, i puré själv eller tillsammans med potatis, i dip och spread, gratänger, soppor. Buketter är även goda att fritera och servera med t ex tomatsås.

Den färska blomkålen är också god kall i sallader med både krämiga såser eller vinägrett. Dela den i riktigt små buketter, strimla den tunt i mandolin eller med osthyvel, riv den grovt på rivjärnet eller hacka de till riskonsitens i matberedaren.

Blomkål full med nyttigheter
Blomkål är mycket C-vitaminrik och innehåller mycket fiber, antioxidanter och andra ämnen som lär skydda mot cancer och inflammation. Rena hälsokosten alltså!

Blomkål kan vara vit, grön, orange och lila
Det är den outvecklade blomställningen som utgör blomkålshuvudet som vi äter. Blomkålen är inte naturligt vit, utan den täcks under odling med ihopknutna blad som skyddar mot solljuset. Om detta inte görs blir "vit" blomkål istället gul. Det finns också gröna, orange och lila sorter. De hanteras och används som den vita blomkålen. Den lila tappar dock sin färg vid kokning.

Förvara i kyl och ansa med måtta
Blomkålen ska vara vit och fast med frisk blast.
Förvara den kallt i kylen, +2-4°, gärna i plastpåse för att minska risken för att den skall torka ut.
Ta bort grova ytterblad. Späda, gröna stjälkblad kan skäras fint i råkost eller tillagas om de inte är träiga. Skär bort snittytan av den nedre rotspetsen. Om blomkålen skall kokas hel så skär ett djupt kryss rotstocken så kokar den jämnare. Blomkålen kan också delas i buketter. Skär ut rotstocken. Bryt loss större block. Skär av "rötterna" för att få fina små buketter. Om det är smådjur i blomkålen så lägger den läggas i lite vatten med lite ättika i.
 

Svensk säsong juni-november
Det finns svensk blomkål juni-november. Under säsong är den extra god, fin och billig. Import från Europa resten av året.Blomkål odlades i Syrien, Turkiet och Egypten redan för tusentals år sedan. Den bredde ut sig över Europa under 1500-talet. Blomkål odlas numera allmänt i nästan hela världen.

 

Rostad blomkålsröra |Blomkålspizza med grönsaker och smak av citron  | Pizza Bianco med tunnhyvlad blomkål | Potatis och blomkålssoppa med bacon | Blomkålssoppa med curry