Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Färgglad sommarsallad med hela korn

En fräsch och somrig sallad med färgglada sommargrönsaker, citron och mynta eller annan örtkrydda. Den passar till grillat som vego, kött, fisk eller rökt tillsammans med t ex tzatziki. Vill du ha en matig vegsallad så blanda ner valfria kokta bönor, linser eller ärtor. I en laktovegetarisk måltid är det gott med fetaost. Och oliver passar definitivt. En sallad med variationsmöjligheter!

Salladen kan göras på matvete, matkorn eller mathavre som är ångpreparerade och koka på ca 15 minuter. Salladen kan också göras på hela opreparerade korn, t ex spelkorn. Då är koktiden betydligt längre!

4 port

2 dl okokt matvete, mathavre eller kvarngryn
1-2 msk kallpressad rapsolja
Saften från ½-1 pressad citron (eller lime)
½-1 tsk torkad mynta (eller färsk, då en större mängd) – eller annan örtkrydda
½ gurka skuren i tärningar
1 gul paprika i tärningar
1 röd paprika i tärningar
4 tomater skurna i tärningar
1 -2 dl finhackad persilja
1 litet rödlök i tunna ringar eller hackad
Salt, svartpeppar

Koka grynen enligt anvisningarna på paketet. Låt kallna i t ex kallt vattenbad. Blanda ner olja, citron och mynta i grynen. Skölj och hacka/skiva grönsakerna och blanda dessa med de smaksatta grynen. Smaka av!

Salladen kan serveras direkt eller kylas en stund innan serveringen.

Med hela speltkorn:

1½ dl hela korn av spelt
3 dl vatten
2 krm salt

Skölj kornen i vatten och lägg dem sedan i en gryta tillsammans med vatten och salt. Koka upp under lock och sänk värmen och låt sedan koka sakta 40-60 min beroende på hur mjuka du vill ha dem. Fyll på med mer vatten om det blir torrt. Sila ev bort överskottsvatten. Kyl grynen i kallt vattenbad.

 

Lär mer om matkorn matvete och mathavre här