Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Lagom till sommarens grillkvällar har Jordbruksverket sammanställt fakta om mervärden hos svenskt kött och kyckling som kan göra det lättare att välja mer hållbara alternativ i köttdisken. Sedan tidigare finns även ett kunskapsunderlag om medvärden för svenska mejerivaror.
Med mervärden menar vi de höga kraven på djurskydd, djurhälsa och smittskydd som skiljer Sverige från många andra länder. Andra mervärden är lägre klimatpåverkan och främjandet av ett rikt odlingslandskap med biologisk mångfald.
Produktionen av flera köttslag har minskat i Sverige under många år samtidigt som vi har haft en växande import från andra länder. Köttproduktion diskuteras också i sammanhang som tar upp klimat, djurskydd och hälsa. Som ett led i uppdraget att främja en hållbar produktion och konsumtion av mat har Jordbruksverket tagit fram kunskapsunderlag om skillnader mellan svenskt och importerat gris-, lamm-, nöt- och kycklingkött.
– Vi vill att konsumenter, restauranger och offentliga upphandlare ska få ökade kunskaper om hur kött produceras i Sverige. Svenskt kött har unika fördelar jämfört med många andra länder, säger Karin Lindow på Jordbruksverkets marknadsavdelning.
Stöd vid upphandling av offentliga måltider
Sedan tidigare finns kunskapsunderlag om mervärden hos svensk mjölk. Detta togs fram som en del av handlingsplanen för att utveckla svensk mjölkproduktion. Nu finns liknande faktaunderlag om svensk gris-, får och lamm-, nöt- och kycklingproduktion.
Exempel på mervärden hos svenskt kött
Mer information och underlag finns här: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/konsument/svenskamervarden/mervardenhossvensktkottochkyckling.4.3ec93f5a1556be131d11500b.html