Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Grilla mera grönsaker!

Grilla gärna grönsaker! Det är otroligt gott, färgglatt och enkelt. Och trendigt dessutom. Grönsaker kan passar bra som ensam grillrätt tillsammans med t ex bönor eller tillsammans med fisk, vego, kött eller fågel. Med hjälp av grillspett, grillkorgar och halster kan det bli enklare att grilla. Mer grönt är gott, hälsosamt, vackert och har dessutom mindre klimatpåverkan än nästan alla animalier. Så prova att grilla mera grönt och dryga ut eventuella animalier!

Här kommer några tips för att grilla mera grönt:

  • Skaffa gärna halster, grillkorg och grillspett så blir det enklare att grilla det gröna!
  • Skär grönsakerna i bitar eller skivor så de inte åker igenom grillgallret. Eller skär dem i mindre bitar och grill-stek dem över glöden i grillkorgar/grillpannor.
  • Tunna grönsaker som t ex lökbitar, sparris, vårlök, champinjoner, späda morötter mm kan med fördel läggas i halster eller grillkorgar så är det lättare att vända.
  • Fasta grönsaker kan träs upp på grillspett.
  • Majskolvar kan grillas både om de är färska, frysta (och tinade) eller konserverade.
  • Hårda grönsaker kan ibland behöva förvällas ett par minuter för att hinna bli mjuka på grillen.
  • Tomater kan grillas hela eller genom att delas i halvor. Grilla den skurna sidan först och fortsätt grillingen med skalsidan neråt.
  • Aubergin skärs gärna i skivor, strö på lite salt och dra ur en del av vätskan som kan vara lite besk. Torka bort vätskan innan auberginen grillas.
  • Pensla gärna grönsakerna i olja eller dela dem i bitar och blanda med olja innan grillnignen. Lite salt, kryddor eller rivet sitrusskal är också gott att blanda med oljan.
  • Mosiga grönsaker kan med fördel lagas i folie ovanpå grillen tillsammans med olja eller annat matfett och kryddor.
  • Rester av kokt potatis kan penslas med lite olja och grillas i grillkorg, på halster eller träs på grillspett.