Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Pigga gröna ärtor

Gröna ärtor är en prisvärd delikatess att njuta året om.  I slutet av sommaren kan vi njuta dem färska, men hela året kan vi äta dem frysta – härligt gröna och med en fin sötma.  En prisvärd delikatess att använda i sallad, som tillbehör, till dip, varm och kall soppa och allehanda andra rätter.

Fina ärtor från Sverige
I t ex Dalsland och södra Sverige finns fina förutsättningar att odla gröna ärtor. Sverige har ett av världens bästa klimat för ärtodling. Här får de utveckla sin fina sötma i lugn och ro under långa ljusa dagar. Sedan är det viktigt att skörda dem i precis rätt tid och frysa ner dem snabbt så konsistens, färg och smaken bevaras på bästa sätt.

Färska, djupfrysta, torkade, konserverade
Gröna ärter är omoget skördade spritärter. Det är bara ärtorna som används inte bladskidorna, eftersom baljans insida har en seg hinna. Färska ärtor förvälls någon minut och förvaras i kylskåp, helst i platspåse, och håller sig färska i upp till någon vecka.
Färska gröna ärter kan finnas i handeln i augusti-september, men förkokta och djupfrysta är vanligast. De finns även ekologiska frusna ärtor. Ärtor säljs även konserverade eller torkade. Torkade tillagas då på samma sätt som gula torkade ärter och används då mest till soppor och puréer (läs mer om torkade ärtor här).

Testa frusna gröna ärtor kalla
Gröna ärter passar till mycket och de djupfrysta kan ätas bara tinade, eller tom frusna. Många barn brukar tycka om att äta frusna grönsaker frusna. Och vuxna med för den delen. Om du vill tina dem så gör du det enkelt i mikrovågsugn med lite vatten eller genom att hälla lite kokhett vatten över tills de tinat. Gröna, frusna ärtor är ekonomiskt. Det är enkelt att ha på lut i frysen och plocka fram bara precis så mycket du behöver och låta resten ligga kvar i frysen.

Ärtor passar till mycket
Ärtor äter vi traditionellt som tillbehör till fisk, stek och inte minst julens lutfisk. Grön ärtsoppa kan avnjutas både kall och varm och ärtröra är ett gott tillbehör som sås eller pålägg. Tinade ärtor i olika former av sallad är ett enkelt sätt att få in både färg och nyttigheter i en sallad.

Pigga ärtor för pigga ögon
Gröna ärtor innehåller både protein, kolhydrater och fiber med ett bra innehåll av mineraler, antioxidanter och vitaminer. T ex finns det lutein och zeaxantin som naturligt finns i ögats gula fläck och kan skydda ögats näthinna och bidra till minskad risk för att få grå starr.

Grön ärtröra |Illgrön kall ärtsoppa |Ärtig potatissallad