Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Linssallad med dill, rödbetor och feta

Är bara linserna och rödbetorna kokta så är detta riktig snabbmat fylld med väl avstämda smaker och många nyttigheter. De kokta rödbetornas söta smak gör sig bra med milda linser, dill och dressing och fetans sälta.
Nitrit i rödbetorna lär göra att syreupptagningsförmågan ökar vid fysisk aktivitet, bidra till sänkt blodtryck och skydda mot magsår. Gott är det, och de goda hälsoeffekterna kommer på köpet. 

4 port

Ca 800 g rödbetor (6-8 st) – finns även färdigkokta
5-6 dl kokta gröna linser (2 förp á ca 400g)
1 normalstor squash
1 dl finhackad dill, ev mer (frusen kan duga)
2 msk rapsolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
½-1 pressad vitlöksklyfta
1-2 tsk ljus vinäger
1 tsk sirap, honung eller annan sötma

Till servering:
150 g feta
dillkvistar

Borsta rödbetorna. Låt lite av stjälken sitta kvar. Koka dem mjuka (det kan ta upp till en timme beroende på storlek och om de är lagrade eller inte).
Häll av spadet från linserna och skölj dem i kallt vatten. Låt rinna av.
Riv squashen grovt på rivjärn.
Hacka dillen fint. Spara gärna några dillvippor till garnering.
Blanda linser, riven squash, dill, rapsolja, salt, peppar, pressad vitlök, vinäger och lite sötma. Smaka av.
Lägg salladen på ett fat. Lägg rödbetorna ovanpå.
Dela fetan i mindre bitar och lägg även den på fatet. Garnera ev med några dillvippor.
Gärna bröd till.