Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Stekta äppleklyftor som dessert eller tillbehör

3-4 port

Äpplen finns ofta närodlade. De svenska har ofta god och syrlig smak. Kanske har du också turen att ha tillgång på äpplen från egen skörd! Vilken skatt!

Att steka/woka äpplen snabbt i lite olja eller flytande matfett går snabbare och drar mindre el än att göra äppeldesserter i ugnen. Stekta äpplen fungerar både som dessert och som tillbehör till fågel och kött.

6-8 äpplen
1 msk rapsolja eller flytande matfett
1-2 msk socker eller brun farin
½ tsk kanel

Servera med: Yoghurt smaksatt med t ex vanilj, citrus eller anis och ev lite florsocker. Alternativ glass, vaniljsås eller grädde.

Variation: smaksätt istället med kardemumma, ingefära, anis eller citrus. Strö över hackade nötter, mandel, torkad frukt eller kokos.

Stekta äpplekyftor passar också som tillbehör till fågel och griskött. Kanel kan fungera bra till bl a fågel men prova gärna att smaksätta med t ex timjan istället.

 

Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i klyftor. Hetta upp en wok eller stekpanna med olja. Fräs äppleklyftorna. Strö över t ex kanel och lite socker. Stek/woka tills äpplebitarna känns lagom mjuka.

Gott att äta genast men fungerar bra även kallt.