Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »
Kanel. Vilken härligt kryddig doft och smak! Den 4 oktober är det kanelbullens dag. Dagen till ära berättar vi lite mer om den omtyckta kryddan som passar till så mycket mer än bullar och risgrynsgröt. Använd den t ex till köttfärsrätter, i tomatsåsen, i müslin eller tillsammans med morötter.
Kanel är en vanlig krydda i Sverige som bereds av barken från arter i kanelsläktet. Den odlas i tropiska delar av Asien och Australien. Det finns ungefär 250 olika kanelträdsarter och det är främst kassiakanel och ceylonkanel som används i kryddan kanel. Barken skalas, torkas och rullas ihop till kanelstänger. Den torkade kanelen mals ofta till pulver. Hel kanelstång använder vi främst till inläggningar, när vi kokar risgrynsgröt, gör glögg eller glüwein.
Kanel passar till nästan allt
I Sverige används kanel främst i bakverk, till gröt, till frukt och inläggningar, i glögg, desserter. Kanel smaksätter två av våra mest omtyckta bakverk; pepparkakor och kanelbullar som t o m har fått sin egen dag den 4 oktober. Äpplen och kanel är en annan klassisk smaksättning.
Runt medelhavet används kanel ofta i kötträtter, ofta i kombination med tomatsås. I Indien används kanel flitigt där den smaksätter te, kaffe och desserter men även i vegorätter, fisk, fågel och kött. Den indiska kryddblandningen Garam Masala är innehåller bland annat kanel. Det är en av mina följeslagare som passar både i daal, till lax, fågel och köttfärs. En riktig allroundkrydda med andra ord. I afrika ingår ofta kanel tillsammans med många andra kryddor i grytor av olika slag.
Prova kanel i tomatsås och till morötter
Jag vill gärna slå ett slag för att använda kanel som smaksättare i tomatsås. En annan kanelfavorit är att koka morötter i tunna strimlor och sedan smaksätta med lite kanel, en gnutta salt och socker och en skvätt smör och rapsolja. Det är rena godiset! Att koka en kryddlag med t ex kanel, vanilj och stjärnanis och hälla över en vanlig fruktsallad är en härlig variant. Smaksätt också gärna ris med kanel, inte bara till risgrynsgröt, utan även till t ex fågel.
Gamla anor
Det finns källor som anger att kanel omnämnts i texter som är över 4000 år gamla. Kanel kom till Europa via sidenvägen. I Norden har kanel åtminstone använts sedan 1300-talet. Vid det gravöl som heliga Birgitta höll över sin far 1328 gick det enligt en bevarad nota bland annat åt ett halvt kilo kanel.
Njut kanel med måtta
Kanel har använts som medicinalväxt i flera tusen år. Bl a för att värma kalla händer och fötter och motverka gaser i magen och diarréer. Det finns även som källor som anger att ca ½ tsk kanel kan hjälpa till att stabilisera blodsockret hos personer med typ 2-diabetes har en lätt bakteriedödande effekt. Dock är det svårt att avgöra hur stor hälsoeffekten är.
Det är vanligt att livsmedel kan ha både hälsosamma och negativa effekter. Så är det även med kanel som inte skall överdoseras. Men en normal användning av kanel som krydda innebär inte en risk för hälsan. Kanel innehåller kumarin som, om den intas i mycket stora doser under lång tid, kan ge skador på levern.
Rekommendationer
Livsmedelsverket avråder från att regelbundet äta mycket stora mängder kanel. Enligt analyser gjorda på kanel som används i Sverige kan en vuxen äta knappt 1½ tesked kanelpulver från kanel dagligen utan risk. För en fyraåring är 1/3 tesked utan risk. Detta gäller även om de tillhör den känsliga gruppen individer.
Rekommendationen gäller kassiakanel som är den art som är mest vanligt förekommande som krydda i Sverige. Ceylonkanel innehåller mycket mindre kumarin än kassiakanel, och innebär ingen risk vad gäller intag av kumarin.
Stekta äppleklyftor | Alladins kanelkyckling | Kanelbullar |Kardemumma panna-cotta | Orientalisk gryta med russinris | Indiska lammfärsburgare