400-500 g vitkål
1 liten röd eller gul lök
ev 1
Gör först en av dressingarna nedan.
För att få kålsallad god är det bra att strimla vitkål mycket tunt med t ex en osthyvel eller på köksmandolin. Är det den lite hårda vinterkålen så lägg vitkålen i en skål och banka den med en stöt eller handen så den mjuknar lite. Då blir kålen mindre besk och lättare och saftigare att äta. Det gäller främst vinterkål.
Finhacka löken.
Blanda dressingen med vitkålen och lök.
Mejeridressing:
1 dl matyoghurt
2 msk majonnäs
Ca 1 tsk dijonsenap
Salt, peppar
Blanda alla ingredienser och smaka av.
Vegodressing:
¾ dl cashewnötter
1 dl vatten
½ citron, saften
½ msk dijonsenap
½ msk äppelcidervinäger 1 krm salt
Lite svartpeppar
Häll 1 dl kokande vatten på cashewnötterna och låt dem stå en liten stund under tiden som du gör iordning kålen.
Lägg i en mixer cashewnötter och vattnet och övriga ingredienser. Mixa till en slät dressing och smaka av.
Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet