Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Brysselkål

Brysselkål kallas även rosenkål. På senhösten och första delen av vintern är det högsäsong för svensk brysselkål. Vi äter den gärna till kalkon och till mat under julhelgerna.

Brysselkålen har sitt ursprung i 1500-talets Belgien, därav namnet. I Sverige har vi använt denna köldtåliga grönsak i flera hundra år.

Brysselkål god både kokt och rå
Brysselkål är mild i smaken och gör sig bra lätt kokta eller ugnsbakade. Prova gärna att ångkoka den ”al dente” för bästa färg, smak och konsistens. Kokta rester av brysselkål kan marineras med lite olja, något syrligt, valfria kryddor och ev lite hackad lök. Kokar brysselkålen för länge blir den både lite besk och förlorar sin vackra färg.
Den kan också rostas i ugn eller halveras och stekas långsamt i stekpanna tillsammans med rapsolja och lite vitlök.  Eller behåll den rå - riktigt tunt hyvlad eller att använda blad för blad i en sallad. Det är gott och ser också väldigt trevligt ut. 

Gillar lite kyla
De små kålhuvudena som är hårt knutna växer tätt tillsammans på en grov stam som kan bli upp till en meter hög. Brysselkålen behöver lite kyla innan skörd för att få den rätta kvalitén och smaken. Den klarar faktiskt att stå ute även om det är kallt. En utmärkt höst och vintergrönsak med andra ord.Den svenska säsongen pågår från september till februari. Dess emellan kan den köpas importerad eller frusen.

Köpa och förvara
Köp brysselkål med hårt knutna huvuden och se till att de är spänstiga och har fin, grön färg. Förvara brysselkålen i kylskåp 2-6 grader gärna i plastpåse som är lite öppen. Brysselkål är känslig för uttrokning och kan bli torr och skrumpen. Tänk på att den är känslig för mognadsgasen etylen så förvara den inte oförpackad i närheten av t ex äpplen, päron, tomat eller andra produkter som avger etylen. Etylenet gör att brysselkålen gulnar och vissnar. Å andra sidan gillar brysselkålen inte att få för mycket kondens på sig, så det allra bästa är att försöka använda den ganska snart efter inköp

Både hälsosam och god
Denna vackra skapelse är inte bara god utan är även mycket rik på antioxidanter och vitaminer. I de små fina bladen döljer sig bland annat järn, kalcium och C-vitamin. Den sägs dessutom vara cancerförebyggande och bidra till bra kolesterolvärde.

Brysselkål med lök, vitlök och citron | Marinerad kokt broccoli | Brysselkål i rå sallad med ingefära och lime