Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Sallad med rostad pumpa

Detta är en rätt som är både färgrik och god. Passar att göra på hösten och så länge det är säsong för pumpa. Den som karvar ur en pumpa för att göra en lykta får en massa fruktkött över som kan användas till en massa god mat. Det går bra att använda olika sorters pumpa.

4 port

Ca 500 g pumpa utan skal
1 msk raps- eller olivolja
½ msk paprikapulver
1 msk honung eller akaciahonung
½-1 tsk salt
1 krm svartpeppar

70 g spenat, ruccola eller
1 dl oliver
2 avokador
2 dl kokta linser eller mungbönor (kan uteslutas)

Dressing:
½ msk tamarisoja eller ljus soja
1 msk vinäger
1 msk rapsolja
½ krm svartpeppar

Ev lite extra tahini som dressing

 

Skala pumpan och skär i mindre kubliknande bitar. Stek den i olja i en stekpanna och krydda med paprikapulver, salt, peppar och honung. Stek tills den är lagom mjuk.
Blanda ingredienserna till dressingen. Smaka av med peppar.
Halvera avokadon, ta bort kärna och skal och skär och skär i bitar.
Fördela spenat eller rucola på ett serveringsfat. Lägg över den rostade pumpan, oliver, avokado och linserna. Ringla över dressingen.
Servera gärna med bröd om rätten serveras som ensamrätt. Salladen passar även utmärkt tillsammans med t ex kalkon, kyckling, griskött, tunna skivor av lufttorkad skinka eller feta.
Det passar även bra att ringla över lite tahini som extra smaksättning.