Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Brysselkål i rå sallad med ingefära och lime

Det är inte så vanligt med rå brysselkål i sallad men det är gott som variation till den tillagade. Sötman och syrligheten i äpplet gifter sig finns med den lätta beskan från brysselkålen och de goda kryddorna. Använd riktigt krispig och fin, fräsch brysselkål.

4 port

250 g färsk brysselkål
2 krm salt
ca 100 g rättika (eller en mindre mängd rädisor)
1 stort syrligt äpple, gärna rött
2 tsk finriven färsk ingefära
1 lime, skal och saft
1-2 krm sambal oelek
2 msk rapsolja
ca 1 msk konserverad koriander eller lite mer färsk hackad
2 msk sesamfrön

Ansa brysselkålen genom att skära bort det allra yttersta av stocken och ta bort de yttersta bladen.
Riv brysselkålen på grova sidan på rivjärnet eller hacka den ganska fin i matberedare. Blanda den med saltet och blanda/stampa tills kålen är lite mjukare och saftigare. Skala rättikan och strimla dem mycket fint. Skär äpplet (ha gärna kvar skalet för färgens skull) i små fina strimlor eller riv på grova sidan på rivjärnet. Blanda grönsakerna. Blanda ihop en dressing av ingefära, skal och juice av 1 lime, rapsolja och koriander. Blanda runt och smaka av. Låt gärna stå och dra en stund.
Rosta sesamfröerna i torr stekpanna. Blanda ner dem i salladen eller strö dem över salladen strax före serveringen som dekoration.
 

Brysselkål |Marinerad kokt brysselkål Brysselkål med lök, vitlök och citron |