Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »
I Skåne och på många restauranger runt om i Sverige är det vanligt att fira Mårtens afton den 10:nde november. Traditionellt är det vanligt att servera svartsoppa, stekt gås och äpplekaka. För den som inte får tag i gås kan helstekt kyckling eller kalkon vara ett bra alternativ. Och en äpplekaka efter är aldrig fel.
Var kommer traditionen ifån?
God mat och lite fest passar alltid bra, inte minst nu i mörka november mitt emellan hösten och julen. Då kan lite extra njutning och samvaro vara vad som behövs. Traditionen sedan förr, talar om att ”njuta hösten och smörja kråset” när skörden var bärgad och veden huggen. På hösten kunde gässen äta sig feta på stubbåkrarna och på senhösten passade det att slakta dem.
Historiken uppvisar olika beskrivningar av skälen till att gåsen fick sin egen helg. En erkänd beskrivning berättar att det är den helige Martin, ett franskt skyddshelgon, som firas på sin dödsdag den 11 november. Martin som levde på 300-talet, skall ha gömt sig i en gåsstia för att slippa bli biskop men gässens kacklande förrådde honom i hans gömställe. Därför ska gässen som straff, ätas upp varje höst vid Mårten gås.
En annan historia talar om att den fromme biskopen var så förtjust i gås att han föråt sig så att han dog. Men innan döden helt fångade honom, hann han förbanna gässen med beslutet att gässen skulle slaktas varje år på hans dödsdag.
Gåsuppfödning
Uppfödningen av frigående gäss är i Sverige är noggrant kontrollerad avseende salmonella och andra hygienaspekter. I Sverige slaktas årligen drygt 20 000 gäss och den räcker produktionen räcker inte till landets efterfrågan . Därför importeras också gås. Importländerna har sällan samma rigorösa smittskyddsregler som i Sverige och ibland förekommer tvångsmatning för produktion av gåslever. Tvångsmatning är inte tillåtet i Sverige.