Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Bildkälla: Svensk Fågel

 

Kalkon till midvinterns fester

Kalkon är ett omtyckt och lättlagat kött som uppskattas av många. Helstekt kalkon har blivit något en klassiker under julhelgens middagsbjudningar och Allhelgonahelgen. Men kalkon är också mycket mer. Styckad i olika detaljer och förädlad till läckra charkprodukter bjuder kalkonen på stor variation till vardag och fest året om. Kalkon kan passa både i tilltugg till glöggen i advent, på julbordet eller i för- och huvudrätter på nyårsmiddagen.  

 

Kalkon i många former
Hel kalkon och varierade kalkonprodukter kan nu köpas mer allmän. Ofta hittar du kalkonprodukter från Ingelsta, som är den ledande producenten i Sverige, i den vanliga livsmedelsbutiken. Det finns också kalkon från småskaliga och mer lokala producenter samt i deras butiker.
Till helger som Thanksgiving, Allhelgonahelgen och jul säljs det främst hel kalkon. Det är hönorna som slaktas vid 4-5 kg som säljs hel. Tupparna föds upp till ca 18 kg och köttet säljs sedan som styckningsdetaljer och i charkprodukter.
Sortimentet ökar och förutom hel kalkon säljs allt mer styckningsdetaljer, både färska och frusna. En fördel med att köpa styckningsdetaljer är det är lättare att köpa en mindre mängd kött. Tillagningen går också snabbare och varje styckningsdetalj kan få en tillagningsmetod som den passar bäst. Prova gärna t ex tunnskivad kalkon och kalkonfärs.

Charksortimentet av kalkon ökar stadigt och här finns både korv, köttbullar, pålägg, kallskuret och kallrökta produkter. I princip alla julbordets köttklassiker finns baserade på kalkon, ”skinka”, korv, sylta, leverpastej och prinskorv.

 

Ett kött som passar ur flera aspekter

Framför allt är kalkon ett gott och variationsrikt kött. Men kalkon är också proteinrikt och fettsnålt. Det innehåller de flesta B vitaminerna, selen och magnesium. I framför allt skinnet finns även lite vitamin D.
När mat skall serveras till människor med många olika kulturer och det finns önskemål om att servera någon typ kött är fågel ett alternativ som passar de flesta.

En del människor väljer också bort det röda köttet (gris, nöt, vilt, lamm, get) och då är det vita och mer klimatsmarta fågelköttet ett gott och hälsosamt alternativ.

Vi både äter och producerar allt mer kalkon i Sverige. Idag äter vi i Sverige ca 1 kg kalkon per person och år, motsvarande siffra i USA är ca 8 kg, Italien 5 kg och Storbritannien 3,5 kilo. Hälften av all kalkon vi äter i Sverige är importerad och det mesta importeras från Sydamerika.

Ta tempen!

Det bästa sättet att veta när kalkonen är klar är att använda sig av en bra stektermometer. Placera den i mitten av den tjockaste delen. Låt alltid köttet vila i ca 20 minuter innan du skär upp det. Temperaturen stiger då ca 5 grader och når rätt temperatur. Köttsaften ska vara helt klar när köttet är färdigstekt.

Ovanlår: ta ut från värmekällan vid ca 70˚C. Låt vila till 75˚C
Bröst: ta ut från värmekällan vid ca 65˚C. Låt vila till 70˚C
Vinge: ta ut från värmekällan vid ca 70˚C. Låt vila till 75˚C

 

Helstakt kalkon á lá Ingelsta