Julbord med minimalt matsvinn – visst är det möjligt
Välj ut de viktigaste maträtterna till julbordet och lägg fram lite mat i taget. Detta är ett par tips för att minska risken för att julmat blir för gamla och hamnar i soporna. Väl gärna att servera de maträtterna som inte får plats på julbordet någon av de andra dagarna runt jul och nyår istället. Köp gärna flera mindre förpackningar än en stor och sänk gärna temperaturen i kylen till runt 4-5 grader. Då blir hållbarheten längre.
Förr i tiden var det sällan det fanns överflöd av mat och för flertalet människor hörde det till ovanligheterna med dignande matbord. Att presentera och servera riklig mängd mat var ett sätt att visa på sin rikedom. Idag finns det överflöd av mat och det är inte många som kommer svältfödda till julbordet i vår del av världen. Av tradition är det fortfarande vanligt med stora julbord som ofta resulterar i stora mängder matrester som i värsta fall hamnar i soporna. Trist och också ett onödigt slöseri.
Det ligger i tiden att göra utvalda val av maträtter på julbordet, komplettera med mycket grönt och att begränsa onödigt matsvinn.
Med några enkla åtgärder blir det lättare att hushålla och slippa att äta matrester under många dagar.
Före jul:
- Välj era egna favoriter till julbordet. Vissa av julbordets maträtter passar att serveras någon annan dag istället och kan då få egen uppmärksamhet. Diskutera och bestäm gemensamt så alla känner sig delaktiga och är införstådda med att ni gör en förändring.
- Köp mindre mängd mat – det är ingen katastrof om någon rätt tar slut när det finns så många olika rätter att välja mellan.
- Välj hellre flera små förpackningar än en stor, speciellt bra om du är osäker på hur mycket som går åt. Oöppnade förpackningar har i de flesta fall längre hållbarhet än de öppnade.
- Lagar du mat och bakar själv så laga gärna mat i flera mindre formar än en stor och frys in mängder som är lätt att justera.
- Se till att det är kallt i kylen, 4-5 grader ger längre hållbarhet än 8 grader.
- Överväg om du skall köpa en liten skinka och komplettera med färsigskivad om det behövs.
När julbordet serveras:
- Använd gärna små uppläggningsfat och lägg upp en mindre mängd mat och fyll på vid behov.
- Låt maten stå i kylskåpstemperatur så länge som möjligt.
- För att hålla maten kall under serveringen kan faten ställas på kalla frysklampar. Lägg t ex en handduk eller snygg servett över kylklamparna så ser det snyggare ut.
- Skär gärna upp paj, paté, kakor eller liknande i små portionsbitar. Då blir det lättare att smaka på olika sorter utan att kasta. Serveringsfaten ser också fräschare och snyggare ut. På samma sätt passar andra rätter att serveras ur mindre portionsglas, t ex ris á la Malta eller fruktsallad.
- Små mattallrikar och assietter gör det enklare för matgästen att ta lagom mycket mat.
När ni ätit färdigt:
- Kyl ner varm mat snabbt (i t ex vattenbad, genom att placera faten på kalla kylklampar eller ställ i riktigt kallt uterum). Ställ sedan in kyl eller frys ner det som inte beräknas gå åt inom några dagar.
- Planera för restmåltider de närmaste dagarna. Julbord på det som blev över ytterligare 1-2 gånger brukar vara vanligt om det är många rätter på julbordet.
- Bröd, bullar och de flesta kakorna kan frysas om.
- Om du garnerat julbordet med grönkål eller andra grönsaker så stoppa in dem i kylskåpet och använd dem till en mixad grönsakssoppa någon dag efter. Passar bra med bröd och julens många pålägg.
Så kan du ta vara på resterna
- Gör en god fruktsallad på frukt, torkad frukt och eventuella nötter som blivit över.
- Blir det mycket frukt över så frys ner frukten i bitar och använd senare till exempelvis smoothie eller glass.
- Det brukar också gå bra att frysa ner t ex rökt lax, riven ost, Janssons frestelse, skinka i strimlor, korv och dessertost. Men låt det inte ligga för länge i frysen får då riskerar det att få en härken smak.
- Glöggslattar passar bra som smaksättare i grytor.
Klimatsmart jul | Ta tillvara rester av julskinka|
Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet