Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Tycker du om hummus och gillar du rödbetor så kommer du falla för kombinationen i den här färgstarka rätten. Använd den som pålägg, som tillbehör till mat eller som en liten aptitretare.
400 g okota rödbetor (eller köp färdigkokta)
2-3 vitlöksklyftor
ca 500 g kokta kikärtor eller vita bönor, ca 6 dl (2 förpackningar á ca 400 g)
½ dl pressad citron
½ dl raps- eller olivolja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk malen koriander (torkad) eller 2 tsk spiskummin
Garnering: Kapris, sesamfrön, senapsfrön
Borsta rödbetorna rena med en rotfruktsborste. Koka dem mjuka, 45-50 minuter om det är vinterrödbetor. Kortare tid om de är späda sommarrödbetor. Vill du hellre ugnsrosta betorna går det också bra. Skala dem och dela i bitar.
Skölj de kokta kikärtorna eller vita bönorna. Låt dem rinna av.
Lägg i en mixer: rödbetsklyftor, skalade vitlöksklyftor, ärtor/bönor, citron, olja och kryddor. Mixa slätt. Smaka av.
Garnera med kapris, sesamfrön eller senapsfrön innan servering.
Variation: Använd rostade rödbetor istället för kokta. Tillsätt lite tahini eller mixa med solroskärnor eller cashewnötter.