Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Näringsdeklaration är bra för alla konsumenter som vill göra medvetna matval. Från 13 december 2016 ska nästan alla livsmedel ha en näringsdeklaration. Näringsdeklarationen måste innehålla uppgifter om mängden fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt som finns i produkten. Det måste också framgå hur mycket energi (kcal/kJ) den ger. Den som vill kan även skriva mängden vitaminer och mineraler - men det är frivilligt i de flesta fall.
För många livsmedelsföretag innebär reglerna ingen stor förändring, eftersom de redan anger näringsdeklaration frivilligt.
Salt och socker
En nyhet är att det ska stå mängd salt i stället för mängd natrium som använts tidigare. 1 g natrium motsvarar cirka 2,5 g salt. En produkt som innehåller 0,5 g natrium innehåller alltså 1,25 g salt.
För mycket salt (natrium) kan vara en orsak till högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för att drabbas av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna. För att minska risken för högt blodtryck bör man inte få i sig mer än 5-6 gram salt per dag, det vill säga max 2-2,4 gram natrium per dag.
En annan nyhet är att totalmängden sockerarter alltid ska anges. I totalmängden ingår både tillsatt socker och det socker som kan ingå naturligt som exempelvis fruktsocker eller mjölksocker. Däremot framgår inte av näringsdeklarationen hur stor del av totalmängden sockerarter som är tillsatt socker. Den företagare som analyserar ett livsmedels näringsinnehåll kan inte avgöra från vilken råvara t ex sackaros kommer eftersom sackaros både förkommer som tillsatt socker och naturligt i råvaror.
Ungefär hur mycket tillsatt socker som finns i ett livsmedel går att ta reda på genom att jämföra näringsdeklarationen med ingrediensförteckningen, där ingredienserna måste anges i fallande skala.
Exempel på ingredienser i en produkt: vetemjöl, socker, mjölk, ägg, russin. I den totala mängden sockerarter i näringsdeklarationen ingår tillsatt socker men även mjölksocker från mjölken och fruktsocker från russinen. I exemplet står socker före mjölk och russin. Det betyder att tillsatt socker står för den största delen av den totala sockermängden i exemplet.
Mat som inte behöver ha näringsdeklaration
Det krävs ingen näringsdeklaration för mat som serveras på restaurang eller säljs förpackad över disk. Det krävs inte heller näringsdeklaration för livsmedel som säljs på t ex bondens marknad eller på liknande sätt.
Övergångsregler gör att vissa livsmedel, till exempel de med lång hållbarhet, kan få säljas utan näringsdeklaration ett tag även efter den 13 december 2016.