Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Äggmacka med spenat

Ägg och spenat är en klassisk kombination. Gott och hälsosamt. På bröd blir spenat och ägg en matig macka som passar både som frukost, lunch eller kvällsmacka. Lätt att laga på sådant som passar att ha på lut hemma i kyl och frys. Här är ägget pocherat, men det går lika bra att steka.

1 macka

1 skiva rostat bröd (gärna nyckelhålsmärkt)
100 g bladspenat (frusen eeller färsk)
1 tsk smör- och rapsolja
lite salt och peppar
1 ägg

  1. Fräs spenaten med lite smör- och rapsolja. Smaka av med salt och peppar.
  2. Pochera ägget: Koka upp 4-5 cm vatten i en någorlunda vid gryta. Salta med ca 2 tsk salt per liter vatten. Sänk värmen så vattnet sjuder. Knäck ägget i en kopp och låt det glida ner i vattnet. Samla ihop vitan och låt ägget sjuda 2-3 minuter. Ta upp ägget med en hålslev.
  3. Rosta brödet.
  4. Lägg spenaten på brödet. Lägg ägget ovanpå.

Variation: Stek ägget istället för att pochera om du hellre vill. Det är enklast att pochera ganska färska ägg. Färska ägg har segare vita som inte flyter ut lika lätt när ägget pocheras.