Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Matlabbet - Köket har ingen åldersgräns

Hur smakar, låter, luktar och känns ett äpple? Är det någon skillnad i smak på en gul, lila eller orange morot? Hur smakar ett knäckebröd när vi har på oss hörkåpor?
Nu har Matlabbet lanserat sin hemsida där de samlat allt (s)labb-material som kan hjälpa oss att utforska mat och livsmedel med våra sinnen. Allt från komplett lärarhandledning, filmer, recept till diplom och färdiga fyll-i-mallar.

Studier visar att den mat som barn exponeras för och som de är vana att äta ligger till grund för framtida smakpreferens. Och tidigt etablerade matvanor behålls oftast även in i vuxen ålder. Därför är det särskilt viktigt att grundlägga hälsosamma matvanor tidigt.

Genom att lära barn hur deras sinnen fungerar bygger de upp sin självkännedom och självkänsla. När barnen använder sina sinnen för att utforska maten och dess ursprung skapas matglädje. Grundtanken är att barnen genom sin medverkan blir nyfikna och inspirerade till att vilja lära sig mer om råvaror och nya livsmedel.

Det finns ingen åldersgräns för att upptäcka nya smaker, men ibland behöver smaken provas många gånger innan den uppskattas!

Som hjälp har projektet Matlabbet tagit fram material, inspirationsfilmer och handledning för såväl förskola, särskola och fritidsverksamhet som vill arbeta med detta. Material finns samlat på hemsidan: Matlabbet.nu

Håll utkik – i vår kommer även Matlabbets bok lanseras, som vänder sig till barn i sin hemmamiljö! Så även föräldrar, far- och morföräldrar och givetvis kompisar kan experimentera tillsammans hemma i köket. Hur bra är inte det?

Matlabbet är ett projekt som finansierats av Arvsfonden med Martina Jönsson som projektledare.

Illustrationen är lånad från Matlabbet.nu