Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Chilifisk med cashewnötter

Lite tuffare i smaken än klassikerna mandelfisk. Gillar du fisk, chili, lime och cashewnötter är detta något för dig. Ät den tillsammans med små fina, oskalade delikatesspotatisar och valfria grönsaker. God på frusen fisk och ännu godare med färsk. Cashewnöttäcket och tomaterna gör det saftigt, knaprigt och det fungerar liksom som sås till potatisen.

4 port

500-600 g vit fiskfilé, t ex sej, torsk, kolja – gärna färsk men även frusen, halvtinad går bra
½ tsk salt
50 g smör- och rapsolja
½ dl ströbröd (glutenfritt för glutenfri)
1 dl grovhackade cashewnötter (eller andra nötter/mandel)
½-1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
1 lime, rivet skal och saft
100-150 g minitomater

Till servering: Kokt potatis, valfria grönsaker

  1. Ugn 225˚C (200˚C om fisken är halvfrusen) .
  2. Skär filéerna benfria och lägg dem i en ugnsform. Du behöver inte smöra formen. Salta.
  3. Blanda smör- och rapsolja, ströbröd, grovhackade cashewnötter, sambal oelek, vitlöksklyfta, det rivna yttersta skalet av 1 lime och saften. Bred blandningen över fiskfiléerna.
  4. Dela tomaterna i hälften och lägg dem bredvid fisken.
  5. Sätt in fisken i mitten av ugnen. Stek i 15-30 minuter beroende på tjocklek på fisken. Är fisken halvfrusen behövs den längre tiden och du kan behöva sänka ugnstemperaturen eller täcka över fisken mot slutet av tillagningen. Fisken är klar när kärntemperaturen är 52˚C.
  6. Ät den tillsammans med små fina, oskalade delikatesspotatisar och valfria grönsaker.