Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Processad mat, kakor, kex och snacks med palmolja är bra att välja bort

Palmolja –  lätt att välja bort de stor källorna

Media har under de senaste veckorna rapporterat om cancerogena ämnen i palmolja. Palmolja debatteras också för att mycket av produktionen bidrar till avskogning i känsliga miljöer. Livsmedelsverket uppmanar oss nu att se över vår konsumtion av palmolja, främst från skräpmat och sådant som vi äter under stor del av vårt liv.
Genom att välja t ex kallpressad raps- eller olivolja vid matlagning och laga mat på rena råvaror håller du enkelt nere din konsumtion av palmolja.

När vegetabiliska fetter och oljor renas upphettas de ofta till mycket höga temperaturer. De renas för att få bort oönskad lukt, färg och smak. Då kan det bildas skadliga ämnen som bland annat kan öka risken för att få cancer och påverka njurarna. Produkter som innehåller palmolja har visat sig ha relativt höga halter av dessa ämnen, men det kan även finnas i andra vegetabiliska oljor.

Det finns olika anledningar till att palmolja blivit så vanlig idag. En anledning kan vara att det är en mättad fettsyra som bidrar till fast konsistens i t ex matfetter och inte smakar härsket så snabbt vid förvaring. Priset och att det är ett vegetabiliskt fett som passar många olika koster bidrar troligen också.

Viktigt med bra fettsyror
Livsmedelsverket uppmanar oss att inte välja bort oljor och andra Nyckelhålsmärkta matfetter. De innehåller omättade fetter som det är bra att äta mer av. I rapsolja finns det särskilt nyttiga omega-3-fettet som kroppen inte kan bilda själv. Därför måste vi få i oss dem via maten. Väljer du kallpressad olja finns inte dessa ämnen.

Vegetabiliska oljor med mycket fleromättade fetter, till exempel rapsolja och margariner gjorda på rapsolja är en viktig källa till de här fetterna. De finns även i fisk och nötter, men för att få i oss tillräckligt behöver vi även oljor. Om vi byter olja eller nyckelhålsmärkt matfett till t ex smör eller fast margarin rakt av finns risken att vi får i oss för lite livsnödvändiga fetter och att vi får i oss för stor andel mättat fett.

Det mättade fettet är mindre nyttigt och finns i exempelvis smör, palmolja och faktiskt också i kokosolja, vilket många inte tror. Forskningen visar tydligt att risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar när en del av det mättade fettet byts ut mot omättat.

Vad kan jag välja bort?
Läs på förpackningarna och välj bort livsmedel som innehåller palmolja. Det gäller i första hand livsmedel som äts under hela livet som vissa processade livsmedel, kex, kakor och andra livsmedel. Då påverkar du även miljön på ett bra sätt. Oljepalmer odlas ofta på mark som har varit regnskog vilket är negativt för både klimat och växt- och djurliv.

Alla livsmedels i ingrediensförteckningen står i fallande skala - det som finns mest av står först och det som finns minst av står sist. Det kan hjälpa dig att avgöra om det är små eller stora mängder palmolja som ingår i livsmedlet. Det skall alltid anges vilken typ av vegetabilisk olja som ingår i livsmedelet.

Livsmedelsverket avråder inte från modersmjölksersättning
En grupp som får i sig mycket av dessa oönskade ämnen är barn som föds upp med modersmjölksersättning. Livsmedelsverket bedömer dock att risken att de drabbas av hälsoeffekter är mycket liten eftersom de äter modersmjölksersättning under så kort tid av sitt liv. Sambandet mellan till exempel cancer och den här typen av ämnen är störst när vi utsatts för ämnet i höga doser under många år. Livsmedelsverket avråder inte från att använda modersmjölksersättning till spädbarn även om den innehåller palmolja. Däremot avråder de helt från att tillverka egen ersättning eftersom det är mycket svårt att få rätt proportioner av näringsämnen. Fel proportioner kan skada barnets njurar eller göra att barnet inte växer som det ska.

Stora säkerhetsmarginaler
Det finns inga studier av dessa ämnen på människor, utan de data gränsavärdena grundar sig på gäller effekter i djurförsök. Därför är det väldigt stora säkerhetsmarginaler på de fastställda halterna som är acceptabla. Det betyder att även om en person har fått i sig mängder över de nivåerna så ger det inte sjukdom. Det som händer är att man har minskat på säkerhetsmarginalerna.
Både Livsmedelsverket och EU-kommissionen strävar efter och arbetar med att se över gränsvärden och samarbetar med livsmedelsindustrin för att minska mängderna. Halterna har sjunkit i palmolja med det är önskvärt att de sjunker ytterligare.

Miljöaspekter
Palmolja finns ofta i mat, men också i t ex smink och biodiesel. Som konsument kan du fråga butiken eller företaget hur palmoljan är producerad. Palmoljeproduktionen bör inte bidra till avskogning, utdikning av torvmarker eller leda till brott mot mänskliga rättigheter. Läs mer på t ex Naturskyddsföreningens hemsida.

Huvudkälla: Livsmedelsverket.se

Sammanställt av Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet mars 2017