Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Stekt sillflundra i ättikslag

Svensk husmanskost som är god till så mycket! Billig, hälsosam och lätt att förbereda.
Stekta sillflundror kan läggas in i ättikslag och passar utmärkt på buffébord, som enkelt huvudrätt eller som matigt smörgåspålägg. Strömming har förhöjda halter av vissa miljögifter och bör inte ätas mer än undantagsvis av barn och kvinnor i barnafödande ålder,  så satsa hellre på sill (som inte är fiskad i Östersjön eller Bottniska viken) än strömming.

4 port som huvudrätt, fler på buffé

600 g sillfilé
½ tsk salt
fyllning av ca 1 dl hackad dill, persilja eller gräslök

Panering:
1 dl rågmjöl, grahamsmjöl eller ströbröd
½ tsk salt
1 krm mellanmalen svartpeppar

Stekning:
3-4 msk smör- och rapsolja eller annat flytande matfett

Lag:
1 dl socker
2 dl socker
3 dl vatten
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
4-5 hela nejlikor

Till inläggning:
1 stor röd lök i tunna skivor

1. Koka upp lagen och låt den kallna.
2. Klipp bort ryggfenan på sillfilén och lägg alla med köttsidan upp.
3. Strö över hälften av saltet och fördela det kryddgröna på hälften av filéerna. Lägg ihop dem två och två med köttsidorna mot varandra.
4. Blanda mjöl eller störbröd med resten av saltet och svartpeppar. Vänd flundrorna i paneringen.
5. Stek flundrorna på bägge sidorna, ca 4 minuter per sida lite beroende på storlek. Ha medelvärme så paneringen blir gyllenbrun.
6. Skala löken och skiva den mycket tunt.
7. Låt flundrorna kallna något. Varva flundrorna med tunnskivad lök i en snygg glasskål. Slå på lag så det knappt täcker. Låt kallna helt och förvara i kylskåp till serveringen. Garnera gärna med dill.
 

Läs mer om fiskrekommendationer och miljögifter på livsmedelsverkets.se