Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Gurk- och avokadosoppa med mynta

Soppan ska ätas kall. Den passar att serveras i portionsglas på buffé, som förrättssoppa eller som middagsrätt med matiga smörgåsar till eller en mättande dessert efter som exempelvis paj eller ostkaka med bär.

Räcker till 6 pers på buffé, 3-4 pers som middagsmat

2 avokado
½ gurka
½-1 tsk sambal oelek (eller ca ½ röd chilifrukt)
¼ röd eller gul lök
½-1 dl färska myntablad (eller lite torkad)
ca 1 msk pressad lime eller citron
5 dl vatten
1 msk grönsaksfond
½-1 tsk salt
ca 1 krm svartpeppar

Till servering: 1 msk kallpressad rapsolja eller olivolja

Garnera gärna med: myntablad eller ätbara blommor (t ex krasse eller gräslök)

  1. Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur fruktköttet ner i mixbägare eller matberedare. Skär gurkan i bitar. Skala och skär gurkan i mindre bitar. Kärna ur och skär chilin i mindre bitar om du använder färsk. Lägga allt i mixbägare eller matberedare.
  2. Lägg i myntabladen. Ta lite i taget så det inte smakar för mycket mynta. Mynta kan vara väldigt olika stark och därför är det svårt att säga precis hur mycket som behövs.
  3. Lägg i pressad citrus, grönsaksfond och lite av vattnet. Mixa så slätt som du vill ha det. Tillsätt resten av vattnet. Smaka av med slat, peppar, ev mer fond eller mynta.
  4. Låt stå kallt till serveringen.
  5. Häll upp i glas eller tallrik och ringla över lite olja. Garnera ev med myntablad eller någon ätbar blomma.