Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Nektariner

Under sommaren har vi tillgång till härliga nektariner från medelhavsområdet. Saftiga, söta, lätt syrliga och med vacker varm gulorange färg. Så goda att äta precis som de är, i sallad, i salsa eller lätt grillade. Variera, ät och njut i säsong! Persikor kan odlas i Sverige i skyddade lägen.

Nektarin är en sorts persika som har ett slätt, hårlöst skal. Färgen på skalet styrs bl a av hur mycket sol det fått. Persikor och nektariner tillhör faktiskt samma art. Vanliga persikoträd kan bära nektariner, och träd som mestadels bär nektariner kan även bära persikor. Nektariner är en stenfrukt, precis som t ex plommon, persikor och aprikoser. I mitten har de en hård kärna med mjukt och saftigt fruktkött kring

Nektar för gudarna
Nektarinen lär ha fått sitt namn efter nektar. Nektar är den sockerhaltiga vätska som finns i de flesta blommor och växter. Det lär också vara namnet på en magisk honungsdryck som njuts av de grekiska gudarna och skänker dem evig ungdom. Detta enligt den grekiska gudasagan Homeros.

Säsong:
Persikor, och kanske även nektariner, kan odlas i skyddande lägen i södra Sverige. Men det vi köper ”i säsong” är det vanligtvis nektariner från medelhavsområdet som avses och de har säsong juni-september.

Hållbarhet och förvaring:
Nektariner är känsliga för tryck och stötar och har en ganska kort hållbarhet. Mogna nektariner förvaras bäst i kylskåp för de har kort hållbarhet. Omogna kan förvaras i rumstemperatur om de ska mogna. Det kan vara bra att fortsätta att ha dem i kylen tills det är dags att låta dem mogna. Om omogna nektarinerna förvaras i kylskåp kan de stå en vecka eller mer (beroende på temp och fuktighet), men i rumstemperatur kan de bli dåliga och övermogna på ett par dagar.

Historik
Nektarin (och huvudarten persika) härstammar från Kina där den varit känd och odlad i över 4 000 år. Det latinska artnamnet hänger samman med att man länge trodde att persikan ursprungligen kom från Persien. Idag odlas nektarin främst i Sydeuropa, Kalifornien och Sydafrika.

 

Receptförslag:

Salsa med nektariner l Kycklingsallad med nektariner och mild currydressing | 

 

Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet