Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »För den som ska fixa matlåda varje arbetsdag kan det vara bra att få ett visst mått av rutin, men också att vara lite flexibel i vad du vad du kan tänka dig att stoppa i din matlåda. När tiden bli knapp är det bra att ha några räddningsplankor i på lut. Räddningsplankor kan vara en låda i frysen, några snabba receptidéer eller att helt enkelt gå ut och äta då och då. Eller varför inte matiga wraps med extra grönsaker till.
Vi har alla olika ambitionsnivå vad det gller matlådan och den tid vi vill lägga på att förbereda den. Ambitionsnivån kan variera mellan olika personer men ockspå mellan olika dagar och olika perioder av livet. Att ta med egen matlåda är ofta mycket ekonomiskt jämfört med att äta ute varje dag. Många betalar dock gärna en slant för att få vällagad mat och ett variertat grönsaksutbud som ofta finns på våra restauranger. Det ena behöver inte utesluta det andra.
Några tips på bra råvaror
Ha ett litet förråd hemma av sådant som är lätt att fixa matlåda av när du inte har någon färdig maträtt på lut:
Bra lunchlådor och att värma
Dela gärna upp lunchlådan i flera lådor. En för såsen, en för salladen/grönsakernas och en för maten som ska värmas. Det blir ofta fräschare och mindre kladd. Stadiga lock är viktigt så du slipper läckande matlådor. Soppa passar bra i t ex liten hink eller k´glasburk så det inte skvimpar över och läcker. Stoppa matlådan i platspåse innan du går till jobbet för extra säkerhet.
Lägg gärna upp maten på en tallrik innan du värmer den. Äter du ur matlådan så är matlådor av glas med stadiga plastlock ett bra alternativ. Använd matlådor och kärl som är avsedda för mat när du förvarar och värmer din mat. Det skall finnas symbol med gaffel och glas på lådan.
Ska du värma sås till maten i mikrovågsugn? Värm den gärna i en liten glasburk eller kopp och häll upp den på tallriken innan du skall äta så slipper du intorkad sås på tallriken.
Bra hygien!
Kyl ner matlådan snabbt och förvara den kallt tills det är dag satt äta. Har du ingen möjlighet att förvara den i kylskåp så packa ner matlådan tillsammans med kylklamp, gärna i en liten kylväska.
Bra mat på jobbet – gott, hälsosamt, enkelt
Arbetsdagen skall ha avbrott för måltider och en stunds avkoppling och kanske social samvaro. Vi vill främst äta gott, men vi har även önskan om att maten skall vara hälsosamt, lagom mättande, bra för miljön och ekonomisk oavsett om vi gör våra egna matlådor, köper färdiga lunchlådor eller äter ute.
Din måltid under arbetsdagen kan bli bra på olika sätt
Om du äter en näringsmässigt sämre måltid då och då spelar ingen större roll. Det är det du äter ofta som är avgörande. Utgå från att tallriksmodellens tre delar finns med i en måltid/matlådan.
1. Grönsaker, rotfrukter, bönor, ärtor, frukt och bär
2. Proteinrikt – Bönor/linser/ärtor, ägg, temphe, nötter/mandel/frön, fisk, fågel, kött, ost, tofu, keso, kvarg
3. Potatis, pasta, gryn, bröd eller ris
Extra bröd om du är hungrig
Vatten, mineralvatten eller mjölk att dricka
Grönsaker, grönsaker och frukt!
Många gör matlådor men glömmer helt allt det gröna. Du kan göra det enkelt för dig genom att ta med lite frusna grönsaker, en morot att knapra på eller köpa färdiga grönsaker och sallader. Sallader som är blandade med vinägrett eller yoghurtliknande dressing kan ofta göras i större mängder, på t ex helgen, och förvaras i kylen flera dagar. Då är det enkelt och lätt att ta med lite av salladen. Är du ett ensamhushåll kan det vara svårt att ha ett stort utbud av färska grönsaker hemma. Kanske kan du då välja att köpa till bara grönsaker från buffé på en restaurang eller i en butik. Avsluta måltiden med en frukt.
Cecilia Sassa Corin, Matkonsult, Hushållningssällskapet Väst