Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Matlagning med sötlupin/matlupin


Sötlupin är en förädlad variant av lupin som är ätlig, där de giftiga och beska alkaloiderna har förädlats bort. Den ska inte förväxlas med den vilda, giftiga lupinen som växter i trädgårdar och dikeskanter i Sverige.
Bönan är ungefär så stor som en gul ärta, gulaktoig och lite platt. Sötlupinen har ingen direkt beska kvar utan har en nötaktig smak och fast konsistens. Det finns olika sorter av sötlupin, några sorter syns på bilden nedan. Många gånger säljs sötlupinen skalad, den är då mörkt gul och faller i två bitar.

Den kan ätas på många olika sätt men idag är det främst de torkade lupinbönorna vi kan hitta  i Sverige. Eller så äter vi den förädlad till temphe, i grynblandningar, som beståndsdel i yoghurt och i olika tillsatser i bl a bröd och glass. 

Bildtext: Torkad och kokt sötlupin passar bra till bland annat hummus.

Tillagning torkade lupiner med skal

Lägg de torkade lupinbönorna i blöt 8-24 timmar (eller längre). Koka dem i nytt vatten i 20-30 minuter (eller längre, det spelar inte så stor roll). De blir aldrig mjuka eller mosiga som andra bönor utan har en mer fast konsistens. Det gör inget om de inte är helt mjuka.  Om lupinerna är skalade går kokningen snabbare.

Bildtext: Falafel på sötlupin smakar gott och får bra konsistens.

Kokade lupinbönor kan med fördel frysas ner. När de väl är kokade blir det snabbmat.

Den fasta konsistensen passar bra till ”burgare” av samma typ som falafel, i grytor, rostade och i spreads/röror. Sötlupinen kan också läggas in i saltlag med lite syra och äts sedan som snacks. Bönan passar utmärkt att använda till temphe. Temphe kan köpas färdigt men går också bra att göra hemma med hjälp av ett speciellt svampmycel. 

Variation
Lupin hittar du idag i växtbaserad yoghurt, glutenfri pasta mm. Den har stor utvecklingspotential för att användas inom livsmedelsindustrin. Den har både egenskaper och näringsvärde som påminner om soja. Då sötlupinen innehåller en del fett kan den ge oss en nötsmakande, rödskimrande olja. Proteinet kan utvinnas i en speciell process och användas majonnäsliknande produkter. Det finns potential att använda den även i många andra produkter där det idag används soja.

Känd allergen
Lupin är en känd allergen och finns med på EUs allergenlista. Det innebär att den alltid måste deklareras, även om den ingår med mycket små mängder. Det är ovanligt med allergi mot lupin, men viktigt att känna till.

Här hittar du en bilaga med matlagnings info och recept på sötlupin/matlupin och bondböna /fababöna

Hummus på sötlupin | Falafel på sötlupin