Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Matstart – matglädje för de yngsta

Matstart har inspirationsfilmer om att laga egen barnmat! Filmerna visar hur du med enkla råvaror och redskap lagar god, hälsosam och färgglad mat. Genom att servera olika typer av mat kan du uppmuntra ditt barn att lära sig tycka om och upptäcka mat med olika smak, konsistens och färg.

Se filmerna här! Klicka bara länken!

Ärtpuré – Majspuré

Morotspuré, Palsternackspuré, Broccolipuré

Fisk i dillsås

Köttfärsrutor

Frukt - Mixa, mosa, riva

Havregrynsgröt i mikrovågsugn

Havregrynsgröt på spisen

Linssås

Krämig grönsaksgryta

Kycklingpuré

Turboglass

Köttfärssås

Vit grundsås

Äggröra

Du kan också se de 14 filmerna direkt på Youtube.

Recepten finns i filmerna men kompletteras gärna av informationsbroschyr Matstart som kan beställas via vår webshop. Broschyren Matstart, som innehåller både råd om barnets mat första året och recept, har sålts i nära 100 000 tusen exemplar och delas ibland ut av barnavårdscentralerna.

Under åren som gått har Hushållningssällskapens Matkonsulter utbildat 1000-tals föräldrar på Barnavårdscentralerna runt om i landet om att laga egen barnmat och grundlägga bra matvanor.

Lättillgänglig information om barnmat
Matstart har kommit till efter en stor efterfrågan på ett inspirerande och lättillgängligt informationsmaterial som visar hur enkelt det är att laga egen barnmat. Barnavårdscentralerna kan använda informationsfilmer att visa i sina föräldragrupper, men även nyblivna föräldrar vill ha lättillgänglig information som man kan använda hemma. Det ska vara roligt, färgglatt och gott ska det bli!

Medvetna matval om kvalitet, miljö, näring
Syftet med Matstart är att stimulera matintresset hos småbarnsföräldrar. Vi vill ge korrekt och handfast information som inte styrs av särintressen. Vi vill att småbarnsföräldrar ska kunna göra medvetna val när det gäller kvalitet, miljö och näringsinnehåll när de handlar livsmedel - och vi vill ge dem verktyg att laga god och näringsriktig mat. Grundtanken är att bra matvanor ger barnen en bra start i livet, vilket på sikt främjar folkhälsan.

Från de första puréerna till mat med lite konsistens
Det är matkonsulterna Eleonor Schütt, Cecilia Sassa Corin och Margareta Frost-Johansson, samt fotografen Thomas Carlén som färdigställt de 14 instruktionsfilmerna med olika rätter, från de första grönsaks- och fruktpuréerna till desserter och rätter som grönsaksgryta och köttfärsrutor som passar när barnet är lite äldre. Filmerna ger tips på olika sätt fryser in i portioner för att det sedan ska bli smidigt och enkelt när det är dags att äta.

Produktionen av filmerna har gjorts möjlig genom medel från Stiftelsen Solstickan och Praktiska Hushållsskolans donationsfond.

Läs mer om att ge barnet en bra matstart

För mer information om Matstart kontakta:

Matkonsult Cecilia Sassa Corin tel. 0521 – 72 55 61, cecilia.corin@hushallningssallskapet.se
Matkonsult Eleonor Schütt, tel. 0521 – 72 55 62, eleonor.schutt@hushallningssallskapet.se
Matkonsult Anna Magnusson, tel. 0521 – 72 55 63, anna.magnusson@hushallningssallskapet.se