Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Cheesecake med räkor, rom och ägg

En festlig, vacker och god bjudrätt som också passar bra på buffé.

ca 8 port

Botten
200 g grovt, osötat rågbröd (typ pumpernickel eller danskt rågbröd)
75 g smält bregott eller smör

Fyllning
250 g naturell färskost, t ex Philadelphia
2 dl gräddfil
ev 2 msk majonnäs
2 msk citronsaft
ev lite rivet citronskal
½ dl finhackad dill
½ dl hackad gräslök
50 g burk röd stenbitsrom eller algkaviar
200 g finhackade, skalade räkor eller andra skaldjur.
lite peppar, ev salt

ev lite ljusa chiafrön eller 2 geltinblad om smeten blir för lös

Garnering
ca 25 räkor, skalade
50 g stenbitsrom, valfri färg, eller algkaviar
1-2 hårdkokta ägg i klyftor
dillkvistar

1. Botten: Mixa brödet i en matberedare. Tillsätt matfettet. Tryck ut degen i en rund form med löstagbar botten, låt stelna i kylen.

2. Fyllning: Blanda färskost, gräddfil, citronsaft, citronskal och majonnäs så det blir slätt. En visp kan fungera bra. Blanda ner de övriga ingredienserna. Smaka av. Om smeten verkar bli lös kan du röra ner 1-2 msk ljusa chiafrön eller ett par blötlagda och smälta gelatinblad.

3. Häll blandningen i formen. Ställ tårtan i kylen, gärna över natten.

5. Garnering: Garnera med äggklyftor, räkor, stenbitsrom och dillvippor.