Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Specialkost -  av olika skäl och med skilda symtom

Orsakerna till varför vi äter specialkost varierar, liksom de symtom som uppkommer efter att ha ätit och druckit ”fel” mat. När det gäller till exempel allergi kan det handla om allt från lättare och snabbt övergående besvär till livshotande situationer och långvariga skador.

Medicinska och etiska skäl
En person kan behöva specialkost av medicinska skäl, till exempel vid allergier eller någon sjukdom som gör att specialkost ar nödvändigt.

Andra väljer en viss typ av kost av etiska, miljömässiga och religiösa skäl, eller helt enkelt for att de tycker att de mår bra eller uppskattar en viss typ av mat. Exempel på detta ar olika typer av vegetarisk kost eller matregler kopplade till en religion.

I andra fall ar det själva måltidsmiljön som behöver justeras for att måltiderna ska fungera.

Uteslut inte mat i onödan
Det är viktigt att känna till vilken specialkost en individ har och vad det innebär i praktiken. Kunskapen behövs både för att utesluta det som kan skada, men också för att inte göra maten ensidig, komplicerad eller onödigt dyr. En specialkost kan kosta flera hundra kronor extra varje månad.

 Sjukvården ställer diagnos
 Ta hjälp av sjukvården for att ställa diagnos och få   hjälp med livsmedelsval då någon har problem med   maten. Laborera inte själva med detta. I vissa fall kan   det bli svårare att ställa diagnos om livsmedel utesluts   redan innan undersökningarna är gjorda. Följden kan   bli att vissa av symtomen lindras trots att grundorsaken   till problemen kvarstår och det är viktigt att få klarhet i   orsaken. Sjukvården kan också undersöka om en allergi   har gått över.

 

Orsak, symtom och behandling

Om du ska servera specialkost till någon ta reda på följande:

• Vilken specialkost har personen?
• Vilken mat kan hen äta och vilken måste uteslutas?
• Vilka symtom uppstår/kan uppstå om hen får fel mat? Hur allvarliga är symtomen?
• Behövs läkemedel om personen får fel mat?
• Var finns, och hur används, dessa läkemedel?
• Behöver kontaktperson eller sjukvården kontaktas om personen ätit fel mat?

Generella råd när du lagar, serverar och förvarar mat vid specialkost:

• Utgå gärna från rena råvaror som oblandad fisk, potatis, frukt och bär.
• Läs alltid ingrediensförteckningen och förvissa dig om att inget ingår som personen inte tål.
• Använd rena redskap och kärl vid matlagningen.
• Använd rena och särskilda serveringskärl och uppläggningsbestick, smörknivar och brödfat så att inte brödsmulor och liknande hamnar i specialkosten.
• Förvara specialkost avskilt, i rena kärl och påsar.
• Märk upp mat om det finns risk for sammanblandning.
• Om olika maträtter ska tillagas så börja gärna med specialkosten. Då minskar risken for kontamination (förorening) eller sammanblandning.
• I vissa maträtter fungerar det bra att anpassa receptet så att alla i en grupp kan äta specialkosten. Detta gäller sa länge smak och näringsvärde inte påverkas nämnvärt.

På restaurang och fik:

• Rådgör med personalen på matstället och ställ frågor för att försäkra dig om att maten blir den rätta.
• Det kan vara bra att ringa i förväg och fråga om de har bra alternativ vid specialkost.
• Be att få läsa ingrediensförteckning vid osäkerhet, eller att få prata med kocken.
• Be personalen att öppna en ny förpackning om någon är extremt känslig och det finns risk for kontaminering (förorening), till exempel vid köp av lösglass eller liknande. Se till att de använder rena redskap.

Läs mer:

Mjölkproteinallergi och laktosintolerans , Celiaki - att inte tåla gluten , 10 snabba om gluten , Långsam introduktion av gluten

 

Sammanställt av Cecilia Sassa Corin, Matkonsult, Hushållnngssällskapet Väst, 2018