Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

POTATIS I TIDEN – en kulinarisk webbplats


Svensk Potatis och Hushållningssällskapet har lanserat den matnyttiga webbsidan ”Potatis i tiden”, som är en fantastisk kunskapskälla om vår mest älskade knöl.

– Vi har grävt i de djupaste arkiven om potatisens betydelse för Sverige, intressanta fakta om sorter och odling, historiska recept, unika bilder och anekdoter. Det är en fullmatad kulturhistorisk och kulinarisk webbplats som ska föra potatistraditionen vidare, säger AnnaKarin Hamilton som är marknadsansvarig för Svensk Potatis AB.

Smaka på kulturarvet
Potatis i tiden är ett projekt för att berätta historien om och kring potatis i Sverige genom tiderna. – Det är viktigt bevara vår svenska mathistoria, inte minst för unga människor som kanske inte vuxit upp med potatis på det sätt som tidigare generationer har gjort. Vi vill berätta om vilken betydelse potatisen har haft, som nödföda för överlevnad till gastronomisk njutning i finrummen. På webbplatsen har vi samlat massor av inspirerande recept som utgår från potatisrätter som tillagades så tidigt som på 1700-talet.

I början av 1900-talet var kokböcker något för de välbeställda. För alla andra var matlagning något som en lärde sig från generation till generation.På webbplatsen finns det samlat historiska rätter från olika regioner och tidsepoker. Där finns också recept på maträtter och bakverk mm, som är tillagade från kokböcker från 1773 till 1982. Recepten är moderniserade så de ska passa att servera idag och är en källa till inspiration för alla matlagare.

Värdefull potatishistoria
De flesta vet att det var Jonas Alströmer som fick oss att börja äta potatisen i Sverige, men inte alla vet att Eva De la Gardie ochså var en viktigt person för att göra potatisen populär. En annan intressant fakta är att det finns 5 000 olika sorter idag. Alla med sina egenskaper, som färg, smak och konsistens.

– Projektets syfte är att stärka potatisens identitet och öka kunskapen om de sju potatisregionerna i Sverige, vilka sorter som odlats historiskt, lokala odlingstraditioner och regionala specifika egenskaper och smaker. Det är faktamässig läsning, varvat med intressanta anekdoter.

Från jord till bord och webbplats
Potatis i tiden är ett samarbete mellan Svensk Potatis och Hushållningssällskapet. Projektet har finansierats med stöd av EU, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Här finns fakta från 260 böcker och skrifter, docenter och lektorer, historiker och vetenskapsmän. Det är en fantastisk resa från jord till bord samlat på potatisitiden.se