Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Feta – en grekisk ost med lång tradition

Feta är ett ”måste” i grekisk sallad. Tillsammans med tomater, oliver, olja och lite varierande övriga ingredienser är fetan en av grundingredienserna. Feta är mycket populär i Sverige och importeras från Grekland. Det finns fetaliknande ostar producerade i Sverige och Danmark, men de får inte kallas Feta eftersom den beteckningen är ursprungsskyddad inom EU.

De svensk- eller danskproducerade fetaliknande ostarna går under andra namn som t ex salladsost eller med beskrivande text där det står att den kan användas på samma sätt som feta. Om de är gjorda på ”rätt” sätt kan de svenska och danska ”kopiorna” vara väl så goda, men det finns också många bleka kopior som inte alls ger samma smak eller konsistens. Den danska varianten är vanligen mildare och tillverkad av komjölk. Den komjölksbaserade kopian gör sig inte särskilt väl i varm matlagning då den, enligt mitt tycke, blir ganska tam och smaklös.

Lång tradition
Det grekiska ordet feta lär komma från det italienska ordet fetta som betyder "skiva". Ordet introducerades till grekiskan på 1600-talet. Det är omstritt huruvida ordet "skiva" hänvisar till hur osten serveras eller hur skivor lagras i saltlake i tunnor.

Ursprungsskydd i EU
Fetaost är en ost med lång tradition med ursprung i Grekland som är ursprungsskyddad sedan oktober 2007. Inom EU är det endast tillåtet att kalla ost tillverkad och packad enligt en speciell grekisk metod i Grekland av får- eller getmjölk för Feta.


Syrlig sälta och varierande krämighet
Fetaost är lite syrlig med en viss sälta i smaken och konsistensen varierar från fast till lätt krämig beroende på vilken fetaost du väljer. Fetaost har en klarvit färg och kan variera i fetthalt betydligt och därmed krämigheten.
Fetaliknande ost av komjölk är mer neutral i smaken, men har ändå en fin sälta, medan ost tillverkad av får- eller getmjölk är lite syrligare och spetsigare i smaken.
Feta passar i såväl sallader och pajer som till bröd. Den används oftast i tärningar, i tjocka skivor eller söndersmulad. Typiska kombinationer med fetaost är tomater och oliver. Ett av de mest välkända användningsområdena i Sverige är i grekisk sallad. Men feta är även omtyckt tillsammans med stekta rödbetor, morötter, squash eller paprika och tillsammans med melon. Den passar även som smaksättning i biffar eller som ett täcke på lax.

Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet

 

Potatisfrestelse med feta , Linssallad med rödbetor och feta , Wraps med avokado, feta och kikärtor