Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

 

Gröna, majestätiska bondbönor

Under sensommar och tidig höst skördas de gröna bondbönorna i Sverige. De brukar vara ca 15 cm långa. Om du inte odlar dessa gigantiska bönor själv så brukar de ibland finnas i välsorterade grönsaksdiskar, på marknad, erbjudas i Reko-ringar eller kanske i orienthallar (fast då kanske de inte är svenskodlade). Bondbönorna och dess släktingar kan skördas i olika stadier och förädlas på olika sätt. Här fokuserar vi på de färska, gröna bondbönorna.

Vi kan konstatera att bondbönan (av arten Vicia Faba) är en fin böna med lång tradition. Den är variationsrik, lättodlad och har många värdefulla egenskaper. Den innehåller, precis som andra baljväxter rikligt med mineraler, fiber och protein. Den gödslar även jorden, helt naturligt, när den växer. Läs mer om Vicia Fabas olika möjligheter här.

Har odlats sedan bronsåldern
Bondbönor lär härstamma från medelhavsområdet och används mycket där och i mellanöstern. Bönan har lång historia i Sverige, kanske har den odlats ända sedan bronsåldern. Traditionellt är det bondbönor vi använder till mat i Sverige och åkerböna har använts till foder. Men numera finns det moderna sorter av åkerböna med bra smak som är effektivare att odla och som passar som mat och kan användas på samma sätt. Åkerbönan är betydligt mindre än bondbönan, ca 8 cm, men lika god och hälsosam.

Gröna bondbönor i sin skida/balja
Hela bondbönan är ca 15 cm lång. Både bönan och skidan kan ätas. Bönan och baljan behöver tas om hand var för sig. Det är bönorna som finns inne i baljan som vi traditionellt äter. Baljan utgör ca 60 % av bönans vikt och kan med lite omsorg också användas som mat, så släng inte dessa. Efter kokning kan baljan mixas och användas till en spread eller en soppa, se nedan.

Förvaring: 
Färska bondbönor står sig i cirka en vecka i kylskåp max 8°C, helst i plastpåse. Bönorna kan även förvällas och frysas in. Frusna bönor förvaras i frysen och tinas bäst i samband med måltiden. Ska de då användas till sallad så tina dem gärna i lätt saltat vatten. Tinade kan de stå sig i kylskåp några dagar.

 

Ta hand om bönan
Börja med att skölja och sedan sprita bondbönorna, d v s ta ur bönan ur baljan/skidan. Spara gärna baljan (se nedan).
Koka späda bönorna i ca 5 minuter, eventuellt tillsammans med lite salt. Är bönorna grövre kan de behöva kokas längre. Skölj dem gärna i kallt vatten efter kokning om du vill använda dem kalla i exempelvis en sallad eller frysa in dem för att äta senare.

Bönan är täckt av en hinna som är olika tjock beroende på sort och hinnan blir tjockare med ökad mognadsgrad. Ibland tas denna hinna bort om den upplevs som för seg och tjock eller om den upplevs som besk. Avgör från fall till fall om du ska ta bort den lilla hinnan eller inte. Själva hinnan är ca 25 % av själva bönan så det känns som ett onödigt matsvinn och arbete, men ibland gör detta arbete bönan smakligare och vackrare. Bönan tas enkelt ur sin hinna genom att göra ett litet hål i hinnan och pressa ut den illgröna bönan, på ungefär samma sätt som skalet tas av skållad mandel.

  

Prova att äta den kokta, gröna bönan i sallader, röror, grytor, soppor eller fräs den snabbt i lite olja. Otroligt god och vacker. Jag brukar ibland ta bort hinnan på några av bönorna för att få fram den vackra, illgröna färgen. Bara för att det är så dekorativt! Olika nyanser av grönt är vackert i en och samma rätt.

Själva arbetet att sprita och skala sina bondbönor tar sin tid. Det kan vara ett ganska rogivande, nästan meditativt, arbete. Passa på att lyssna på radio, på HungrigPodden, på bra musik eller bara filosofera en stund.  

Grön bondbönsspread av hela bönor och grön soppa av baljan

Laga soppa eller spread av baljan

Tvätta baljorna, skär bort fästet och ansa dem. Skär dem i bitar.
Skala och hacka gul lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja i en gryta. Lägg i bondbönsbaljorna. Slå på kokande vatten så det knappt täcker. Låt koka i ca 5 minuter. Häll bort vattnet.
Häll på lite nytt vatten. Mixa med mixerstav eller i en matberedare.
Med stor sannolikhet har du nu grova och sega ”trådar” från själva baljan i det mixade. Dessa är inte aptitliga att äta och behöver passeras bor. Placera därför en trådsil ovanpå en gryta. Häll det mixade i silen och pressa massan genom silen så trådarna samlas där.
Den lena, passerade bondbönsbaljan kan nu spädas med vätska som buljong eller någon typ av grädde. Bara lite vätska om du vill ha en spread eller tjock sås, mer om du vill laga en soppa. För att få en god smakbrytning så smaksätt gärna med något syrligt (t ex lite vitt vin, citron eller vinäger), salt och gärna någon typ av grädde som kan ge lite krämighet och rundhet. Krydda upp.

Köpa frusna bondbönor
På storhushållsmarknaden finns svenskodlad grön bondböna och åkerböna att köpa. På konsumentmarknaden kan du hitta den då och då, men då är den oftast importerad.

Recepfolder matlagning med sötlupin och bondböna , Bondböna / Vica Faba, Grön Bondbönsspread , Potatissallad med sparris och bönor , Potatissallad med spenat och bönor