Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

En skatt i frysen - fjolårets bär och frukter

Kanske har du frusna bär eller frukter i frysen som du sedan förra säsongen. Det kan vara en riktig skatt i frysen som du sparat till något speciellt tillfälle? Och så kom det speciella tillfället aldrig. Fundera på om det inte är dags att använda dem nu eller kanske till påsken?

Våren är i antågande och då kan det vara bra att använda slut på bären innan det är dags att fylla på med årets skörd av rabarber, jordgubbar, vinbär, hallon, blåbär och andra godsaker vi har att längta efter.

Själv brukar jag ha som ambition att tömma det mesta i min frys och frosta av under våren, för sen blir det att fylla på med nytt igen. För även om bären ofta håller längre än ett år i frysen blir det lätt lite frost i förpackningen och bären kan börja torka lite. Använd dem när de fortfarande har riktigt bra kvalitet.

Gör goda desserter, använde dem i filen, gör goda smoothies och om du har stora mängder kanske du vill göra saft? Om du själv inte kan göra åt allt som finns i din frys så hör med vänner och arbetskamrater, det finns säkert de som mer än gärna tar över din skörd. 

Förslag på desserter där det passar bra med frusna bär: Paj, turboglass, chiapudding, pannkakor där mjölken delvis är utbytt mot mixade bär, smoothie, kräm, soppa, rårörda eller mixade till exempelvis glass samt i muffins och kakor. Och som fylling i tårtor. 

Smoothie med hallon/jordgubbar , Hemlagad bärkräm , Hallonkaka