Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Mâche sallad

Mâche sallad är ett lättätet och omtyckt litet blad. Den är mjuk och fin i konsistensen och har en fyllig och milt kryddig smak. Mâche är exempel på en sallad som kan växa trots kyla och mörker.
Den tål frost och kan odlas på friland, i kalla växthus, tunnel eller drivbänk. Vintersalladen Mâche kan t o m skördas under snön (en bra bit in i november).

Mâche (Vintersallad, Vårklynne och Fältsallad är andra namn) är en omtyckt, ganska tunnbladig och lättäten sallad som de flesta uppskattar och känner igen från butiken. Salladen som egentligen är en ört, bildar inte huvuden som vanlig sallad. Istället växer den som små rosetter med gröna, blanka blad med en fin arom. Till skillnad från många andra härdiga växter är smaken mild, lite nötig och saknar nästan helt den pepprighet, strävhet och beska som många andra härdiga sorter ofta har. Den är god, nyttig och väldigt vacker för dekoration.

Förvara luftigt och kallt
Mâche är känsliga för uttorkning. I butik säljs den ofta i luftig plastpåse. Så länge förpackningen är oöppnad förvaras den bäst i den luftiga plastpåse den är köpt i. Var uppmärksam på att den rekommenderade förvaringstemperaturen för den här typen av grönsaker ofta är 2-4°C.
Köper du mâche oförpackad så lägg den i plastlådor med lock i kylskåp (runt 4°C). Förvarade på detta sätt kan de klara sig upp till en vecka i kylen. Den kan även förvaras luftigt i plastpåse, men då är risken större att bladen klibbar ihop och lättare blir blöta och börjar ruttna.

Nyttigt litet blad
Som andra gröna blad är Mâche nyttiga. De innehåller näringsämnen som folsyra, vitamin C och A, järn och kalium. Innehållet av protein är lågt, mängden fett och kolhydrater är försumbara. Eftersom dessa främst äts råa blir inte heller mängderna per portion så stor.
Gröna blad kan innehålla nitrat och därför ska små barn under ett år ska vara försiktiga med gröna blad. Efter ett års ålder kan mängderna ökas successivt.

Sallad med fyllig, mild smak
Mâche har en fyllig och milt kryddig, nötaktig smak. Den passar bäst som rå i sallader eller som dekoration på kall eller varm mat. Lägg den på varm mat precis innan serveringen så den behåller sin spänst. Skulle du ha mycket Mâche kan den också användas på samma sätt som spenat, förvälld, lättstekt i smör, i soppor eller stuvad.