Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

   

Fröströssel på olika sätt

Förgyll en soppa, sallad eller pastarätter genom att strö över ett fröströssel. Ett neutralt okryddat fröströssel passar även till desserter, mellanmål och yoghurt. Smaksätt gärna strösslet med olika kryddor, salt eller socker. Strössel ger både god smak och knaprig konsistens samtidigt som det bidrar med energi, protein, fibrer och mineraler.

På bilden ovantill vänster; ett strössel smaksatt med paprika, spiskummin, salt och chili.
Tlll höger ett sött strössel smaksatt med lite honung, kanel och vanilj.

½ dl solrosfrön
½ dl pumpakärnor 
½ dl sesamfrön 
½ dl kokosflingor 
½ msk rapsolja
ev kryddor, salt eller socker

  1. Lägg solrosfrön och pumpakärnor i en torr stekpanna. Rosta på medelvärme ca 5 min eller tills fröerna börja få lite färg. Rör då och då under tiden och sänk ev värmen.
  2. Tillsätt kokosflingor och sesamfrön och eventuellt olja eller annat matfett och kryddor om du vill smaksätta ditt strössel. Sänk ev värmen ytterligare och rosta en stund till. Rör mer nu för kokos brukar få färg snabbt.
  3. Låt strösslet svalna och förvara den sedan i en burk med tättslutande lock. För längre tids förvaring rekommenderas kylförvaring för att minska risk för härskning. En kort tid kan det ligga i en skål i köket.

                                                                                                                                        Variation:
Till strössel passar även melonkärnor, hackad mandel eller nötter. Pumpakärnor har ganska kraftig smak och passar kanske bäst till mat. Smakneutral olja eller flytande matfett passar bäst till dessert.
Ett neutralt fröströssel, utan kryddor och salt passar till det mesta.
Till maträtter kan strösslet smaksättas med t ex 2 krm salt, ½ tsk paprikapulver, ½ tsk spiskummin och 1 krm chilipulver. Andra kryddor som passar är curry och garam masala.
Till dessert och yoghurt mm kan det ofta passa med ett lätt sötat strössel. Rosta då med 1 msk honung eller sirap och ½ tsk malen kanel, kardemumma eller anis på slutet.

Rester: De rostade fröerna står sig flera veckor i rumstemperatur. Men de kan härskna om de står för länge. De kan förvaras i lufttät burk i kylen för längre hållbarhet.