Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »De är både lättsmälta och lättlagade, mungbönorna. De kan köpas i olika former; som hela gröna bönor, utan skal då de är gula och splittade eller groddade. Mungbönor är omtyckta och enkla att använda i olika typer av maträtter.
Mungbönor är, i likhet med andra baljväxter, rika på protein, fiber, folsya och järn. De innehåller också kolhydrater men bara lite fett. Groddningen ökar näringsinnehållet (t ex vitamin C ökar) och gör också att näringen lättare tas upp av kroppen. Dessutom gör groddningen dem ännu mer lättsmälta.
Gröna oskalade mungbönor att koka eller grodda
Mungbönor har gröna skal/hinnor som täcker ett ljusgult inre. Även om mungbönor har skalet kvar är de ändå förhållandevis lättsmälta och passar känsliga magar särskilt väl.
Om du köper okokta gröna mungbönor som torrvara ska dessa sköljas, blötlägg 8-24 timmar och kokas eller groddas. Häll bort blötläggningsvattnet och koka i nytt vatten. De kokar mjuka på vanligtvis 10-15 minuter. Ju längre blötläggingstid desto kortare koktid. Följ alltid instruktionen på förpackningen. Bönorna kan ev kokas direkt i såsen i en gryta, men de kan bli lite mer lättsmält om du häller bort kokvattnet. Kokta bönor passar mycket bra i grytor, soppor eller som grund i biffar.
1 dl gröna oskalade mungbönor ökar till cirka 3 dl när de kokas.
I rätten på bilden till vänster har kokta mungbönor använts till en sallad med rostad pumpa, spenatblad, avokador och dressing. Till höger har groddarna använts till en wok.
Börja groddningen med att pastörisera fröerna
När mungbönor groddas och kan de, till skillnad från många andra groddar, ätas utan att kokas. Groddarna passar bra råa i t ex en sallad, en poké bowl, smoothies eller liknande, men kan också blandas ner i t ex en gryta i slutet av tillagningen. Du kan ofta köpa dem färdiggroddade om du inte vill grodda själv, då säljs de ofta som "böngroddar".
Ibland rekommenderas att bönorna pastöriseras innan de groddas för att avdöda ev bakterier. Men en del frön som säljs för groddning är testade för bakterier och salmonella och e-coli. Så läs alltid på förpackningen vad som gäller. Pastörisering som du gör själv måste ske på rätt sätt för att avdöda bakterierna men inte ta död på bönans groddningskraft. Ett sätt som beskrivs på en förpackning från Kung Markatta är att lägga ½-1 dl bönor (ta inte för mycket, de ökar mycket i volym under groddningen) i en trådsil och sänka ner dem i 70-gradigt vatten i 20 sekunder. Kyl direkt ner dem i kallt vatten. Lägg bönorna i rikligt med vatten i 8-12 timmar. Sila bort vattnet och skölj noga. Lägg dem sedan i en groddburk eller glasburk med duk över. Låt stå i rumstemperatur tills det är lagom stora groddar (2-3 cm brukar vara lagom, men smaka dig fram), men var noggrann med att skölja i kallt vatten 2-3 ggr per dygn. De brukar ta 2 eller 3 dagar tills de är klara. De gröna skalen kan ätas, men om du inte tycker om dem så skölja groddarna i mycket vatten och låt skalen flyta upp till ytan så blir det lättare att rensa bort dessa. När de är klara ska de förvaras i kylskåp och håller sedan cirka 4 dagar.
Skalade och splittade svagt gula bönor
En annan intressant produkt som främst hittas i asiatiska butiker och hälsokosten är de skalade och splittade mungbönorna som då är gula. De är mer snabblagade och påminner lite om linser, men håller ihop bättre än röda oh gröna linser gör. De håller ihop ungefär som puylinser och belugalinser trots att de är skalade. De skalade, gula mungbönorna ska vara extra lättsmälta (och mindre gasbildande) och används i ayurvedisk och indisk matlagning, speciellt om någon är sjuk. De används ibland i den indiska rätten daahl istället för röda linser.