Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Ostronskivling

Ostronskivling är en god och matig svamp som ger en aromatisk, mild smak åt olika rätter. Smaken är någonstans mitt emellan champinjon, kantarell och shiitake. Ostronskivlingen har en högre halt torrsubstans än många andra svampar, och därför blir det mer kvar i pannan efter tillagning jämfört med många andra svampar. Det gör även att svampen håller formen bra vid tillagning och bidrar till den fina, matiga konsistensen. Ta med det i beräkningen när du jämför kilopris med annan svamp. Ostronskivlingen, som också kallas ostronmussling, kan användas i de rätter som svamp brukar användas. Och vem gillar inte risotto med svamp, frasiga och krämiga svampmackor, svampsoppa eller en ljuvlig sås till pasta eller gratäng?

Matlagning
Ostronskivling odlas på säckar vilket ger en ren produkt, så svampen brukar inte behöva sköljas innan tillagning.
Hela svampen kan användas. ”Foten” har hårdare konsistens än ”hatten”. Därför kan det vara bra att grovhacka hatten, men finhacka foten. Stek den sedan i matfett så svamparna får lite färg. Krydda med salt, peppar och gärna lätt med vitlök. Sänk värmen och låt gärna svampen stå länge på låg värme, gärna tillsammans med något gräddalternativ. Smakämnena är fettlösliga och utvecklas väl om den tillagas länge.
Men ostronskivling passar även bra i t ex nudelsoppa där den inte tillagas länge.
I alla rätter där tillagade champinjoner eller kantareller ingår kan ostronskivling användas istället.
 

Odling
De flesta ostronskivlingar som säljs odlas på säckar med fuktig halm som sprayats med svampmycel. Det finns olika sorters ostronskivling med olika färg, men de vanligast i Sverige är de ljust beiga. Svamparna växer fram i klasar genom hål på säcken efter 3-4 veckor. Varje säck kan ge upp till tre skördar. Den första skörden ger mest. Svamparna behöver rätt kombination av ljus, värme, fuktighet och ventilation för att växa optimalt och odlas ofta i särskilda byggnader.
Ostronskivlingen är en av de mest odlade svamparna i världen och odlas främst i Kina, Japan, Indonesien och USA men även i Italien och Ungern. Tekniken att odla ostronskivling är ganska ny. Produktion i industriell skala påbörjades på 1970-talet. Svampen kom till Sverige först på 1980-talet. Det finns några odlare i Sverige.

I naturen växer ostronskivling på bokstammar.

Förvaring
Färsk ostronskivling har hållbarhet på minst en vecka om den förvaras på rätt sätt. Optimal temperatur är 2-3°C i den förpackning den säljs i eller i t ex en skål täckt med hushållspapper. Svampen bör inte utsättas för drag. Om svampen torkar spricker hattarna upp, men detta behöver inte försämra smak och lukt. Om den förvaras för fuktigt kan ett vitt ludd synas på svampen. Det är inte mögel utan ostronskivlingens eget mycel. Det är ofarligt men visar att den inte förvarats på ett bra sätt. Du kan skölja bort detta ludd om du vill.
Vill du förvara svampen längre är det bäst att frysa ner svampen stekt eller att torka den. Torkad svamp har i stort sett obegränsad hållbarhet om den förvaras torrt och i normal rumstemperatur (gärna svalare).

Näring

Svamp är kalorifattig innan den tillagas, men det är vanligt att ganska mycket fett tillsätts under tillagning för att få fram den goda smaken. För övrigt innehåller den lite protein, fibrer, vitaminer, mineraler, antioxidanter och spårämnen. Vissa dokument anger att ostronskivling kan ha flera hälsosamma effekter men det är svårt att dra långtgående slutsatser.

 

Nudelsoppa med ostronskivling och grönt