Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »
När det svenska, närproducerade havreriset dök upp i butikernaför ett par år sedan var jag inte sen att provlaga, smaka och ta det till mitt hjärta. Jag gillar sedan tidigare det mesta som har med havre att göra, för att havre är ett himmelskt gott och variationsrikt spannmål. Men också för att det är närproducerat och klimatsmart med många hälsofördelar. Men jag har en önskan; Att produkten skulle vara ekologiskt producerad.
Istället för ris
Havreriset ersätter ris på ett mer snarlikt sätt än mathavre och hela havrekärnor, eftersom det mer påminner om ris i form och konsistens. Det är ett ganska mjukt, behagligt ris med mild, fyllig och god havresmak och en lite ljusare färg än råris.
Snabblagat och variationsrikt
De hela havrekärnorna har processats skonsamt och polerats lätt samt ångpreparerats så det fina näringsvärdet bevaras väl. Processen gör också havreris till ett nabblagat alternativ med en koktid på bara är 11-13 minuter beroende på hur ”al dente” du vill ha ditt havreris. Riset kan kokas med lite vatten eller som pasta i stor mängd vatten. Vill du ha ett lite kladdigare ris kan du öka mängden vatten något och koka lite längre. Havreriset kan med fördel bytas ut mot vanligt ris till mat. Själv har jag även använt det i sallader men det har ett brett användningsområde i vegetariska biffar, risotto, risgrynsgröt, i svensk sushi, kåldolmar och i puddingar. På frebaco.se finns även några olika receptförslag. På förpackningen anges att det okokta havreriset kan rostas med olja och användas som krispig topping på t ex sallad eller dessert. Smaksätt toppingen med något salt eller sött beroende på vad det ska används till.
Närproducerat och klimatsmart
Till ytterligare föredelar hör att havreriset är klimatsmart, bara 1/6 av klimatpåverkan jämfört med ris från Thailand (enligt frebaco.se, uppgifter frå RISE klimatdatabas). Havren är en närproducerad produkt genom att havre som används till havreriset odlas på Västgötaslätten inom en radie på högst 10 mil från Fazers kvarn i Lidköping.
Proteinrikt med hälsosamma betaglukaner
Havre är dessutom supernyttig med fibrer och innehåller betaglukaner som kan bidra till normala kolesterolvärden och hålla oss mätta länge. Havreriset innehåller 7,5 % fiber, 13 % protein och fleromättade fettsyror. Jämfört med vanligt vitt ris är det 67 % mer protein och 7,5 gånger mer kostfibrer (enligt frebaco.se). 1 port havreris (60 g okokta gryn) ger 7,8 g protein. Det är lite mer protein än vad som finns i ett ägg.
Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet Västra
Läs mer om havre: