Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Blodapelsin med säsong mitt på vintern

Blodapelsiner har en ganska kort säsong och vanligtvis hittar vi dem i butiken i december till februari. Njut av de av de både vackra och goda blodapelsinerna som innehåller extra mycket vitamin C och antioxidanten antocyanin som även bidrar med den rödlila färgen.

Kalla nätter – rödare blodapelsiner
Blodapelsiner kommer oftast från Sicilien i Italien där det odlas på sluttningarna kring vulkanen Etna. Klimatet med kalla nätter och varma dagar, lite regn och bra med sol ger blodapelsinerna den speciella sötman och den röda färgen. Ju kallare nätter desto rödare färg.

Kort säsong mitt i vintern
Blodapelsiner har en ganska kort säsong och vanligtvis hittar vi dem i butiken i december till februari. Passa på att njuta av de vackra och goda blodapelsinerna som är goda och vackra precis som de är men också i sallad med frukt eller grönsaker som bas. Blodapelsinernas sötma och syra gör sig också bra tillsammans med fisk, fågel, griskött och lamm. Det finns ofta en liten beska i blodapelsiner, inte minst i skalet, som också kan vara gott i t ex smoothies, andra drinkar och desserter för att balansera sötma.

Extra nyttiga
Blodapelsiner innehåller extra mycket vitamin C och den blålila antioxidanten antocyanin som ev även kan dämpa inflammationer och minska risken för proppbildning.

Kyl vid förvaring, rumstempererat vid pressning
Blodapelsiner förvaras bäst i kylskåp. Men plocka gärna fram några i taget så de är rumstempererade när de ska ätas och om de ska pressas. Det är lättare att få ut mer juice om frukten är rumstempererad.